1 Nov 2013

Varkaudet, väärennetty raha ja vohkitut vihannekset

Ennen Argentiinaan tuloa eräs argentiinalainen kaverini käski mun kattoa tämän dokumentin Buenos Airesin vaaroista. Dokumentti tarjoaa kolmen vartin edestä informaatiota mm. siitä, miten väärennettyä rahaa saa niin taksikuskeilta kuin pankkiautomaateistakin sekä millaisia temppuja erilaiset taskuvarkaat käyttävät. Lievästi kuumotti saapua paikan päälle heinäkuussa. Kuvittelin Argentiinan nimittäin olevan vähintäänkin yhtä vaarallinen latinalaisamerikkalainen maa kuin mitä mulle oli jäänyt mieleen Costa Rican visiitistä - maan pääkaupungissa San Joséssa kun paikallisetkin kulkivat pimeän tultua yhden korttelin (!) pituisen välin autolla, koska ulkona oli niin vaarallista (kuulemma ainakin, en lähtenyt testaamaan).

Tosiasiassa Argentiina, tai no ainakin La Plata, on leppoisa asuinpaikka yömyöhäänkin - en oo koskaan tuntenut oloani turvattomaksi, vaikka kuljen pidempiäkin matkoja yksin ja jalan puolille öin asti. Iltaisin tosin kävelen vain tutuilla kaduilla, huomiota herättämättömässä vaatetuksessa ja mulla harvemmin on mitään ryöstettävää mukana. Muutama kymmen pesoa tietysti löytyy taskusta aina mahdollisen epämieluisan tilanteen varalta: jotain annettavaa on nimittäin hyvä olla matkassa, niin koko jutusta pääsee paljon helpommalla.

Kaikesta huolimatta ne uhkaavat tilanteet ovat valitettavan todellisia. Sekä mun vaihtarikavereita että argentiinalaisia kämppiksiä on yritetty ryöstää ja myöskin ryöstetty (mitään sen pahempaa ei onneksi ole sattunut!). Vaihtarikavereiden ryöstöt ovat tapahtuneet huonomaineisissa kaupunginosissa iltapimeällä, puukolla tai aseella uhaten. Kaverit ovat päässeet nopeasti eroon niin käsilaukuistaan kuin housuntaskujensakin sisällöstä (nämä rosmot ovat huolellisia ja perusteellisia ammattilaisia!), argentiinalaisilta taas oon kuullut että varkaiden kanssa pystyy toisinaan jopa neuvottelemaan. Näin menetys on ollut vain setelipesojen luokkaa, kännykät, lompakot ja muut sen sijaan on saanut pitää. 

Myös väärennetty raha on arkipäivää, vaikken itse kotitekoisiin seteleihin ookaan törmännyt. Tässä eräänä päivänä yksi kaveri sitten esitteli tutuntutun kanssa rahaa vaihtaessaan saamansa satasen (euroissa noin kympin). Kyseessä oli aika huono kopiokoneväärennös, mutta valitettavasti kaveri ei ollut tarkistanut rahoja ja täten mennyt halpaan. Tutuntuttu toki pahoitteli tapahtunutta ja lupasi vaihtaa setelin oikeaan, mutta kummasti tyypistä ei ole anteeksipyynnön jälkeen kuulunut enää mitään.

 Väärennetty seteli: kuvasta näkee hyvin, miten 'hopeajuova' on vedetty geelikynällä. 

 ..ja tästä näkyy, miten seteli on tulostettu vinoon (vasen reuna) ja oikeassa alareunassa on joku kumma musta viiru. Lisäksi paperi tuntuu kovalta ja muovisen liukkaalta, eli samalta kuin tavallinen tulostuspaperi täälläpäin maailmaa.

Kaikista hulluimman tarinan paikallisista laittomuuksista kuulin eilen: kadulla myytävät vihannekset ja hedelmät (ja näitä myyntipaikkakyhäelmiä on keskustassa vähän joka kadunkulmassa) on kuulemma varastettu vihanneskuljetuksista ja siksi niiden myyntihinta on niin alhainen. Olisikohan noin?

Varastettua tavaraa?

Kaikesta huolimatta Argentiina on rauhallinen ja leppoisa paikka asua ja maalaisjärjellä pääsee pitkälle. Varsinkin Paraguaysta palattua huomasin (helpotuksekseni) valovuosien eron paitsi saasteen määrässä ja kaaoottisuudessa myös turvallisuudessa ja aseiden yleisyydessä kaduilla (Paraguayssa suositaan puolimetrisiä kiväärejä, saanen tarkentaa). Ja jos ryöstö tulee kohalle niin sille ei sitten voi mitään - luottavaisin mielin mennään ja materiaahan se vain on.

6 comments:

 1. Oho, en olis minäkään varmaan tajunnut kyseessä olevan väärennettyjä seteleitä. Ainakaan kuvaa nopeasti vilkasemalla, ilman sun kommentteja.
  Aina ei tosin voi tietää oikeistakaan seteleistä, kuten tästä. Vastaavia laitettiin jakoon viime vuonna enemmänkin, koska oli kiire saada ne liikkeelle. Täällä lisätietoa.

  En itse asiassa muistaakseni tiedä ketään, joka olis ryöstetty Argentiinassa aseella. Yleensä kavereille on sattunut just sellasia harmittomia kännykän pöllimisiä, jotka huomaa vasta jälkikäteen. Yksi kaveri tosin kertoi kerran ryöstäjän vieneen kaikki rahat ja kääntyneen sitten kannoillaan palauttaakseen muutaman peson, jotta ryöstetty pääsisi edes bussilla kotiin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No jopas, että ihan virallisia seteleitä on leikelty noin huolimattomasti :D
   Toi bussirahatarina on kyllä liikkis! Kämppiksiltä oon kuullu samantapasia, 'älä nyt kehtaa, mulla ei oikeesti itelläkää oo mitään. Ota tästä kolkyt pesoa ja hyvä on!' - läpi oli menny :)

   Delete
 2. Mielenkiintoista luettavaa! Etupuolelta seteli näyttää ihan hyvältä kohogeelikynää lukuun ottamatta. Ehkä tunnustelemalla ja valon kanssa ois tosiaan eri asia. Takapuoli on niin räikeä, ettei mulla edes väärentäjänä ois pokkaa levittää tuollasta! :D "Onneksi" eniten väärennetään satasia, joita ei voi koskaan saada vaihtorahana.

  Vihannesjuttu olikin mulle aivan uus! Hassua sinänsä, koska juuri eilen katselin noiden kauppiaiden mansikkahintoja ja päärynöitä ja ihan samoilla pesoilla saa mun oikealta verdulerolta. Eihän toki häneltäkään kuittia saa ;)

  Turvallisuusjuttu on kinkkinen, koska osa ei tahtois lähteä kotoa mihinkään, varsinkaan asiasta meuhkaavien uutisia katsottuaan, kun taas toisille ei (tuurilla) satu mitään. Toisin kuin Annikan tapauksessa, tosi moni mun nuorista tutuista on ryöstetty aseella, jopa La Platassa. Ajattelin itsekin ennen, että materiaahan se vaan on, mutta aseellinen ryöstö on pelottava ja vähintään hetkeksi traumatisoiva kokemus. Vielä näin naisena tulee mieleen, että mitä jos kiinnostus ei lopukaan käsilaukun sisältöön... Oma suositus ois remis/taksi viimeistään illallisajan jälkeen, kenelle vain.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onkohan La Plata sitten astetta turvattomampi vai vaan huono tuuri ollut kyseessä? Ei mun tietääkseni ainakaan Mendozassa tai Córdobassa vastaavaa ole sattunut kenellekään tutulle.

   Ja toisaalta jos nuo Nanankin vaihtarikavereiden ryöstöt on nimenomaan "tapahtuneet huonomaineisissa kaupunginosissa iltapimeällä" niin sitten voi jo ihmetellä, että miksi edes menivät sinne.. jostain syystä ne on huonomaineisia.

   Delete
  2. Suurempi osa on ryöstetty Capitalissa, jopa autosta keskellä päivää. Viimeisin kaveripari ryöstettiin molemmissa ja viimeksi La Platan keskustassa kuukausi sitten. Samoin heidän edificionsa pohjakerroksen asunto (ei heidän koti) oli tyhjennetty viikko sitä ennen. Meidän siivoojalta ryöstettiin aseella moottoripyörä äitienpäivänä. Harmi :/ Asunto/talovarkauksia täällä kuulee tämän tästä. Luulen, että Mendoza ja Cordoba on turvallisempia.

   Delete
  3. Toivottavasti en pääse tutustumaan noihin kotiryöstöihin, meille kun pääsisi vaikka mistä ovesta sisään minä tahansa vuorokauden aikana.. Käsilaukkuryöstöt on varmasti traumatisoivia, mutta jos sillä pääsee niin saa olla onnellinen.

   Ja miksi ne vaihtarit meni kyseisille alueille ilta-aikaan voi vaan ihmetellä. Toisaalta ryöstöt tapahtuivat vaihtoajan melko alussa ja eurooppalaisille vaihtareille, voi olla etteivät vaan olleet tajunneet turvallisuustason oikeasti olevan eri.

   Ton vihannesjutun haluaisin kyllä saada selvitetyksi! :)

   Delete