4 Oct 2013

Välikokeet ja yliopisto kuvina

Mun päätoiminen aktiviteettihan täällä on opiskelu, joten siitä pari sanasta lisää. Paikallisesta yliopistosta oon postannut ensimmäisen kerran täällä ja yksi kuva La Platan humanistisesta tiedekunnasta löytyy edellisen postauksen lopusta.

Jos jotakuta ei huvita lukea mun massiivisepustuksia välikokeista niin hypätköön suoraan postauksen lopussa oleviin kuviin yliopistolta :)
Politiikka on läsnä humanistisessa tiedekunnassa - jopa sen julkisivussa. López on mies, joka todisti oikeudessa poliisin ja armeijan sodanaikaisia rikoksia vastaan ja katosi sen seurauksena jo toistamiseen kuusi vuotta sitten. Siksi siis teksti '6 vuotta ilman Lópezia'.
Edellisviikolla meillä oli ensimmäiset välikokeet (parciales) ja pitää sanoa, että tää yliopistosysteemi eroaa myös kokeiden suhteen saksalaisesta vastikkeestaan. Saksassa ei harrasteta minkäänlaisia välikokeita, mikä on toisaalta sääli, koska ne toimii mukavana potkuna persuksille, jotta tulisi kerrattua jo opittua, tai - myönnetään - toisinaan myös ensimmäistä kertaa opiskeltua aihetta.

Oikeista kokeista kuitenkaan tuskin voidaan puhua. Toinen välikokeista oli ennemminkin kotiessee: meille annettiin viisi kysymystä vastattaviksi ja oikeat vastaukset piti etsiä teksteistä, jotka oltiin saatu luettavaksi jo oppitunteja/seminaareja/miksiniitätäällänytkutsutaankaan varten. Tai ainakin tarkoituksena olisi ollut lukea ne - voin myöntää oman lukemiseni olleen vähän niin ja näin, mutta pikkuhiljaa alkaa espanjaksi lukeminen sujua ja se kieltämättä auttaa itsekurin kanssa huomattavasti (Saksasta poiketen täällä ei lueta muunkielisiä tekstejä). Kotiesseen kysymykset olivat melko kiperiä, mutta onneksi mulla on kivoja kurssikavereita, jotka auttoivat vastausten etsimisen (ja kysymysten ymmärtämisen) kanssa. Lopulliset vastaukset kirjoitin ihan itse ja yksin, ja kappas, läpi meni ja oikein kehujen kera.

Professori painotti muuten moneen otteeseen sekä suullisesti että kirjallisesti, että vastata ei kuulu kopiointimenetelmällä suoraan tekstistä, vaan omin sanoin ("ojo que no estoy solicitando transcripción de un párrafo sino una elaboración personal"), minkä luulin olevan itsestäänselvää, kunnes erään tunnin ryhmätyön yhteydessä ilmeni, että kopiointi on täällä yleinen työskentelymuoto...

Toinen välikoe tehtiin yliopistolla. Sovin professorin kanssa, että voin tehdä kokeen tarvittaessa myös kotona, jos se vaikuttaa liian vaikealta. Yllättäen en ollut lukenut vaadittuja materiaaleja, mutta se ei lopulta olisi ollut edes tarpeellista, me nimittäin saatiin käyttää kaikkia muistiinpanoja ja tekstejä kokeen aikana ja kysymyksiin oli jopa merkitty oikean vastauksen sivunumero.. Uskomatonta! Vastauksia ei silti saanut kopioida suoraan tekstistä, vaan ne piti ilmaista omin sanoin - vaatimus, jonka takia muutama argentiinalaisista kurssikavereista ei päässyt kokeesta läpi tai sai siitä huonomman numeron kuin minä, puolikielinen laiska vaihto-opiskelija. Epäilen kyllä myös kyseessä olevan ulkomaalaissympatia-arvosanoja joita mulle jaellaan, koska oon tottunut vähän haastavaampiin kokeisiin ja tiukempaan arvosteluun..

Ainiin, pitänee mainita että kokeen aikana tuli toki olla hiljaa ja käyttämättä kännyköitä yms., mutta yhtäkkiä sitä kesken kaiken keskusteltiin sekä opettajan että koko luokan voimin aiheeseen liittyvästä elokuvasta :D

Vertailun vuoksi: kirjoitin viime viikolla erään kurssin päättötyön saksalaiselle yliopistolle. Päättötyöhön liittyi monen viikon kenttätyö, omatoiminen materiaalien kerääminen ja analysoiminen sekä kolmekymmentäviisisivuisen (35!) tieteellisen raportin väsääminen, tietysti alaviitteineen ja lähdemerkintöineen kaikkineen, kuten akateemiseen julkaisuun nyt kuuluukin. Jännityksellä odotan argentiinalaisia lopputöitä, enkä pistäis pahakseni jos ne on vähän lepposampia..

Ja nyt niihin kuviin tiedekunnalta, jotka on otettu joko viikonloppuna (tiedekunta on myös lauantaisin avoinna, koska joillain opiskelijaparoilla on seminaareja myös viikonloppuisin) tai myöhäisenä iltapäivänä, muutoin paikalla on niin paljon porukkaa että kuvien ottaminen on mahdotonta.

Esivaalien aikaista sisätilojen koristelua kolmannessa ja ylimmässä opetuskerroksessa (yhteensä kerroksia on muistaakseni kahdeksan? Loput toimii henkilökunnan tiloina). Innolla ootan sekä tulevien varsinaisten vaalien sekä tietysti tiedekunnan vaalien koristeluja. Lisäksi vaalien aikana joka nurkan takana, portaikossa, ovensuussa ja kadunkulmassa vaanii vaalimainoslehtisten jakelijoita. Paperiroskaa kertyy, eikä sitä kierrätetä, joten sain tässä pari viikkoa sitten päähäni alkaa väsäilemään lippulappusista simppeleitä origameja. Kekseliäisyyttä ei ainakaan puutu.


Rappukäytävän puoluejuliste kolmella tiedekunnan lempisanalla varustettuna - marxismi, kapitalismi ja sosialismi.


Toisessa tiedekunnassa opiskelevan kaverin kommentti näissä rappusissa 'Eso sí es contaminación visual grave', 'tämä tosiaan on vakavaa visuaalista saastuttamista'. Muissa tiedekunnissa lienee siis vähemmän julisteita, mutta journalismia opiskelevan kämppiksen mukaan heidän tiedekunnassaan tilanne on vieläkin pahempi (oikeasti, miten niin vieläkin pahempi? Mihin noita plakaatteja enää edes mahtuu??)


Tässä kerroksessa on suurin osa mun oppitunneista. 
Ostoskärryt ei kuulu vakiovarusteluun, mutta ei ne hämmästelyäkään herätä.

Yhdet luokkatilat. Ehkä vähän karu sisustus, mutta toimii se näinkin.


..ja näkymät luokan ikkunasta: jo vuosia rakennusvaiheessa oleva kerrostalo (sen katolle haluaisin!).


Onkohan tää meidän tiedekunnan maskotti? Aika söppänä puluksi!


Rakennuksen arkkitehtuuria lienee innoittanut meriteema; tässä naisten vessat.


Kolmannen kerroksen vessat, jotka näyttää ihan kohtuullisen siisteiltä verrattuna toisen kerroksen vessoihin. Viidestä tai kuudesta käsienpesualtaasta on yleensä yksi tai kaksi käyttökuntoista, koska muista on joko hana rikki tai viemäri mate-teen yerba-purujen takia tukossa. Tässä vessassa näkyy jopa olevan vessapaperia, mikä on (kuten kaikissa yleisissä vessoissa) harvinaisuus.
Vielä puuttuis kuva meidän Latinalaisen Amerikan historian professorista soittamassa kitaraa tai humaanin maantiedon professorista (naispuolinen) pussaamassa opiskelijan päätä. Tai siitä yhdestä professorista, joka harppoo ympäri luokkaa mate-kuppi kädessä, tai siitä pikkupojasta, joka kiertää viikosta toiseen oppitunneilla pyytämässä rahaa. Kaikki ihan normaalia ja pikkuhiljaa sitä unohtaa, miten hassulta kaikki alussa tuntuikaan :D

3 comments:

 1. Tää oli tosi mielenkiintoista lukea. Oon vaan aika järkyttynyt tosta kokeiden tasosta.. häääh? :D En ite ikinä ole Argentiinassa yliopistossa opiskellut, mutta olen saanut kyllä ihan eri käsityksen kokeiden vaikeudesta yms. Mun host-sisko Mendozassa esim. opiskelee lakia ja niiden täytyy opiskella satoja sivuja lakitekstejä koetta varten ja koe on suullinen proffan edessä (muu luokka kuuntelee takana). Mun käsitys on aina ollut, että Argentiinassa yliopisto-opiskelu on hurjan haastavaa, varsinkin just valtion yliopistoissa, joihin on vaikeampi päästä sisään ja jotka on muutenkin arvostetumpia kun yksityiset yliopistot. Ehkä se sitten riippuu aineesta/kursseista/yliopistosta. Ainakin sen mukaan mitä Nicokin on mulle omista yliopistovuosistaan kertonut ja sitten verrannut mun "opiskelen pari päivää ennen tenttiä"-taktiikkaan, niin mun opiskelut Aberdeenissä ja Barcelonassa on ollut ihan vitsi :D Ainakin laki-opiskelijat opiskelee tentteihin muutamia kuukausia etukäteen päästäkseen läpi.

  Kiva, että oot ottanut kuvia sieltä. Noihin juttuihin ei enää osaa kiinnittää huomiota sitten kun niistä tulee arkipäivää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varmasti riippuu aineesta ja kursseista! Huhu kertoo, että La Platan yliopisto olis arvostettu ja hyvätasoinen ja tähän astisten oppituntien perusteella voin vahvistaa väitteen - professorit on keskimääräsesti mun mielestäni tosi tietäväisiä ja vaativat paljon opiskelijoilta. Luultavasti loppukokeista tuleekin vähän haastavempia ja suullisia nuo kuuluvat olevankin (tai no yhdellä kurssilla meidän pitää tehdä kenttätyöraportti), toivottavasti ei kuitenkaan koko luokan edessä! Riippuu varmasti myös vuosikurssista, mä käyn sekä ihan tuoreiden opiskelijoiden että jo kuusi vuotta opiskelleiden kanssa samoja kursseja, vaatimustasoero on lähes käsin kosketeltavissa! :)

   Mutta kaikenkaikkiaan verrattuna Saksaan tää on silti aika lepposaa. Saksassa opiskeleminen on aika vakavaluonteista ja tieteelliseen tutkimukseen orientoitunutta (ja kurssien päätöstyöt on aina mahtipontisia tutkielmia, melkein pieniä kandin lopputöitä), täällä käytännönläheisempää ja oppimisen uskotaan olevan yhteistyötä enemmän kuin itsenäistä tiedon prosessoimista.

   Pitäisi ottaa enemmän kuvia! Ja näistäkin uusimmat on jo kuukauden takaa. Oon huomannut että kaikki alkaa jo tuntua ihan normaalilta eikä tuu enää kiinnittäneeks huomiota erilaisiin juttuihin..

   Delete
  2. Okei no hyvä, ettei ihan vitsiksi mene opiskelut siellä :) Onhan se kiva, että ehtii tehdä muutakin kuin opiskella nenä kirjassa kiinni päivästä toiseen.

   Delete