26 Sep 2013

Maahanmuuttoturhautumista

Mun maahanmuuttoturhautumiset Saksassa oli ainakin tämän hetkisten muistikuvien perusteella lähinnä kielellisiä. Mua otti oikein kunnolla päähän se, etten pystynyt ilmaisemaan itseäni tismalleen niin kuin olisin halunnut tai kun mua ei ymmärretty lukuisista selvitysyrityksistä huolimatta. Välillä tämän takia oli ihan oikeasti taivas tippua niskaan, niin hirveää se tämän kaltaiselle höpöttäjäluonteelle ja kieliperfektionistille oli olevinaan. Jostain syystä puolikielisyys ei oo häirinnyt mua Argentiinassa yhtä paljon, mutta muutamien käytännön asioiden toimimattomuus tai tehottomuus koittelee mun muuten niin teräksistä kärsivällisyyttäni aina silloin tällöin :D

näkymiä kaverin asunnolta kaupungin keskustasta
Ihan ensimmäinen turhautuminen liittyi yliopistomateriaalien hankintaan. Saksassa olin tottunut opiskelijalle niin käsittämättömän helppoon nettipohjaiseen materiaalisysteemiin: kaikki tarvittavat tekstit on verkossa ja ne voi ladata ja tulostaa sieltä milloin tahansa halutessaan tai lukea näytöltä, jos haluaa säästää paperia. Täkäläisessä yliopistossa lukutekstin nimen saa professorilta, minkä jälkeen jokaisen tulee erikseen hakea niiden koodinumerot yliopiston tietokoneilta. Koodinumeroiden kanssa marssitaan läheiseen copiadoraan, kopiointikeskukseen, jossa yksi työntekijöistä hakee koodinumerolla vaaditun tekstin takaseinän hyllyn kansioista ja ottaa siitä kopiot. Huonolla tuurilla teksti ei olekaan oikeassa kansiossaan, kopiointikeskuksen jono on metrien pituinen tai mukaan ei sattunut tarpeeksi pesoja kopioiden ostamista varten - kaikki kolme varianttia on jo sattunut omalle kohalle. Ei se tekstien digitalisoiminen kai nyt niin vaikeeta ois, jos niiden kopioimiseenkin on resursseja...

Uusimpana turhautumisen aiheena on viisumiin liittyvä paperisota. Meidän pitää hankkia argentiinalainen opiskelijaviisumi täältä paikan päältä ja sitä varten tarvitaan miljoona asiakirjaa ja lippulappusta, kuten nyt vain voi olettaa. Osaa näistä vaadituista lappusista pidän suoraan sanottuna vähän järjettöminä. Yliopistomme esimerkiksi vaatii todistuksen fyysisestä ja psyykkisestä soveltuvuudestani vaihto-opiskeluun. Mitenköhän sekin soveltuvuus määritellään? Maahanmuuttotoimisto taas haluaa todisteen asuinpaikastani, jonka saamista varten ei pidä muuta kuin sanoa oma osoitteensa ja maksaa 10 pesoa. Mitään todistetta asuinpaikasta ei siis tarvita. Käytännössä paperi taidetaan vaatia vain rahastuksen takia, lisätuloina valtiolle? Eihän kuponki kallis ole, mutta ei se kuulemma ole voimassakaan kuin 15 päivää...

yksi La Platan pääliikenneväylistä, Calle 7 (eli katu numero 7)
Kaikkien vaadittujen papereiden kanssa meidän pitää mennä ensin yliopiston kansainvälisten suhteiden toimistolle ja sen jälkeen maahanmuuttoviranomaisten juttusille. Multa kuitenkin puuttuu edelleen suomalainen rikosrekisteriote, jonka onneksi voi tilata netistä, mutta jonka saapumisajankohdasta en osaa sanoa yhtään mitään. Toivottavasti se lähetetään tänne Argentiinaan, toisaalta voi olla että se lähetetään väestörekisterissä olevaan päätoimiseen suomalaiseen osoitteeseeni, josta paperi on sitten lähetettävä edelleen tänne toiselle puolelle maailmaa. 
 
Lähdin siis eilen selvittämään sitä, kauanko tämä viisumiprosessi ylipäätään saa yliopiston puolesta kestää, koska tarvittavan paperin saapumisesta ei tosiaan ole mitään tarkempaa tietoa. Toimistolla sitten käytiin seuraavanlainen keskustelu:

- Päivää. Sellanen juttu että oottelen edelleen mun rikosrekisteriotetta Suomesta, voi olla että siinä kestää vielä aika kauan, postikin kun kulkee pari viikkoa näiden kahden maanosan väillä. Onkohan olemassa jotain viimeistä päivämäärää yliopiston osalta, mihinkä mennessä tää viisumihomma pitäis saada tehtyä?
- Joo on.
- Koskahan se on?
- No katsos kun sun turistiviisumikin menee pian vanhaksi.
- Joo mutta sehän ei oo mikään ongelma, voin mennä vaikka Uruguayhin käymään, jotta saan uuden maahantuloleiman (ja sen kanssa kolme kuukautta lisää maassaoloaikaa!). Mutta siis yliopiston osalta ei ole mitään viimeistä päivämäärää?
- Ethän sinä voi poistua maasta ilman opiskelijaviisumia! Sun pitää oottaa täällä siihen asti että saat opiskelijaviisumin, vaikka meniski turistiviisumin voimassaoloajan yli. Että parempi vain kun saisit sen rikosrekisteriotteen nopeesti, että saadaan tämä opiskelijaviisumijuttu hoidettua.
(Öö miten niin en voi poistua maasta ihan niinkuin mua huvittaa?)
- No mutta siis homman nimi on se, että mä en voi vaikuttaa sen lapun saamisnopeuteen, posti kun kulkee tänne Argentiinaan monta viikkoa ja sen hakemuksen prosessointi Suomessakin vie aikaa...
- ...Eikä me voida lähteä hakemaan sun rikosrekisteriotetta Suomesta!
(Enhän mä oo mitään sellaista ole implikoinutkaan?)
- No ei tietenkään, eli siis ootellaan että se lappu saapuu jotta voin saada sen opiskelijaviisumin.
- ...Niin ja sitten sun pitää käännättää se vielä espanjaks, tässä mun antamassa osoitteessa.
- Ei hätää, tilasin sen jo valmiiks espanjan kielellä, ettei mee käännättämiseen aikaa.
- Mitä? Ei se käy, paperin on oltava suomeksi ja se on käännättettävä täällä Argentiinassa, maahanmuuttoviranomaiset eivät hyväksy valmiiksi espanjankielistä lappua.
(Ihan tosissaanko ne yrittää väittää, ettei valmiiksi espanjankielinen lappu muka kävisi? Naisen kolleega viereisestä pöydästä sen sijaan tuntui olevansa syvästi vaikuttunut siitä, että lapun pystyi tilaamaan jo valmiiksi oikealla kielellä.)

Vinkki itselleni: hengitä syvään sisään ja ulos, aloita selvitys alusta ja väännä rautalangasta mahdollisimman yksinkertaisin lauserakentein jos oikeasti haluat jatkaa keskustelua tai jätä asia ihan suosiolla sikseen - jälkimmäinen on todennäköisesti myös se parempi vaihtoehto. Kaikesta huolimatta tykkään kovin olla täällä ja näin sivulauseessa voisinkin ohimennen mainita, että tuun opiskelemaan täällä vielä toisenkin lukukauden eli argentiinalaistumisprosessi saa lisäaikaa ensi vuoden syyskuuhun asti. Jottei kotimaanosa ihan pääse unohtumaan, tuun välissä piipahtamaan jopa kummassakin kotimaassani, mutta siitä lisää kunhan siitä kertomisen aika koittaa! :)

tuo keskellä kuvaa oleva vaalea rakennus on armas opinahjoni :)

5 comments:

 1. Voi ei, ymmärrän jos menee hermot.. vähemmästäkin! Onneks ei ole tarvinnut noiden asioiden kanssa ikinä säätää.
  Tuli vaan mieleen, että jos rikosrekisteriote lähetetään sulle johonkin Suomen osoitteeseen, niin ehkä joku vois skannata sen ja lähettää spostilla. Tuskin ne siellä toimistossa huomaa, että se ei ole aito paperi. Tai sitten ainakin tarjota sitä kopiota väliaikasesti :)
  Eikä muuten varmana rajalla tiedä, että sulla pitäis olla opiskelijaviisumi, joten varmasti pääsisit takas Uruguayhin käymään :D

  p.s. ehkä se kääntäjä on sen kaveri/mies ja se haluaa että sillä riittää töitä ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin ja piti vielä sanoa, että loistava päätös jäädä koko vuodeksi :D hauska kuulla! Mä vielä elän toivossa, että päästäis vuoden vaihteessa sinne käymään..

   Delete
  2. Hyvä idea toi, laitoin heti kotiväelle viestiä että jos saapuu jotain ni skannaa ja lähettää tänne! Ei nimittäin moni muukaan mun papereista oo ollut ihan niin justiinsa ja tähän mennessä eivät ainakaan oo sanoneet mitään poikkisanaa! :)

   Epäilin myös naisen jonkin hyvän ystävän työskentelevän kyseisessä käännöstoimistossa eikä sitä viisumia tarvitse käytännössä mihinkään muuhun kuin siihen, että yliopisto antaa meille todistukset opiskelluista kursseista.. :D Mutta mielelläni oon täällä, toivottavasti pääsette tekin käymään! :)

   Delete
 2. Huh, kuulostaapa monimutkaiselta! Mun paras kaveri muutti just Turkkiin opintojen perässä, ja siellä kans tuntuu olevan samanmoista säätöä... Tulee sellainen fiilis, että onneksi asun itse EU-maassa, sillä vaikka näissäkin byrokratiaa riittää, niin vaadittavat jutut on kuitenkin suht koht järkeviä.

  Onko sulla muuten single entry visa vai multiple entry visa? Jos on single entry, niin silloinhan ton "et saa poistua maasta ennen kuin sulla on opiskelijaviisumi" - selityksen ymmärtäisi, mutta multiple entryllahan se on ihan sama.

  Ai niin ja sanavahvistus mun blogista poistettu. Kiitti kun vinkkasit, en ees tiennyt, että mulla on sellainen :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suomalaisella passilla saa automaattisesti kolmen kuukauden turistiviisumin, jolla siis saa mennä ja tulla miten tykkää, joka kerta maahantultaessa saa kolme kuukautta lisää. Sikspä sen naisen selityksessä ei ollutkaan mitään tolkkua :D

   Mun on pitäny tosta sanavahvistuksesta jo monta kertaa sanoa, mutta se muistu aina mieleen vasta ku jo olin siinä vaiheessa :D Mutta hyvä ku poistit, pystyy nyt kommentoimaan helpommin! :)

   Tsemppiä sun kaverilles, kyllä se siitä! :)

   Delete