23 Sep 2013

Argentiinalainen pikkukaupunki ja urbaanin tilan haltuunotto

La Platan kaupunki on kylmänharkitun suunnittelutyön tulos. Kaupungin pohjana toimii Yhdysvalloistakin tuttu ristikkomalli, johon on lisätty muutama poikkikatu liikkumisen nopeuttamiseksi. Jokainen kortteli on säntillisesti yhtä suuri ja aina viiden korttelin välein on jonkinsorttinen aukio. Näitä aukioita sekä yhtä isompaa puistoa (alla olevan kuvan ylälaidassa) lukuunottamatta kaupungissa ei ole eurooppalaisista kaupungeista tuttua julkista vapaan liikkumisen tilaa - kävelykatuja, koulujen pihoja, julkisten rakennusten edustoja; saatika vähän villimpää vehreää aluetta kuten jokirantaa tai metsikköä. Kadut ja aukiot ovat täynnä kovaäänistä motorisoitua liikennettä ja rauhallista, vähän yksinäisempää julkista tilaa saa etsiä. La Plata on silti paikallisen mittapuun mukaan hyvinkin rauhallinen (sekä liikenteen että yleisen turvallisuuden osalta) ja vehreä kaupunki, onhan lähes kaikkien katujen varsilla puita, mistä tykkäänkin kovasti.

La Platan pohjapiirros (Kuvalähde)
Pidän myös kaupungin pienestä koosta (lähes kaikkialle pääsee verrattain nopeasti kävellen!) ja arkkitehtuurikaaoksesta: pienen omakotitalotyyppisen rakennuksen kyljessä saattaa yhtä hyvin nököttää korkea kerrostalo, vaatimattomampi laatikkorakennus kuin raunioitunut autiotalokin. Tyylisuuntia tuntuu olevan yhtä monta kuin rakennustakin, minkä ansiosta kaikki näyttää erilaiselta. Lisäksi tykkään siitä, että kauppoja ja kioskeja on tasaisesti joka kaupunginosassa eikä pelkästään keskustassa. Oikeastaan on hieman hankalaa sanoa, missä La Platan keskusta ylipäätään sijaitsee - mulle se on yliopiston ja kauppakadun nurkilla, mutta yhtä hyvin se voisi olla esimerkiksi katedraalin luona, kaupungin kartan keskipisteessä. Mun puolestani eurooppalaisetkin kaupungit voisivat olla näin tasapuolisia palveluiden jakautumisen suhteen.

Kuvademonstraatiota kaduilta. Huomaa myös autojen määrä joka puolella.
Kuitenkin kahden kuukauden ristikkokaavamallikaupungissa asumisen jälkeen on pakko todeta, että vähän laajempi julkinen tila on semmoinen juttu, jota on ikävä. Ihan parkouraamaan musta ei ole, mutta tykkään olla osa kaupunkia jossa asun ja mulle on tärkeää ottaa yleinen tila fyysisesti haltuun, oli se sitten lorvimalla keskustorilla, juoksentelemalla rakennusten edustoilla tai vaikka kiipeilemällä kirkon seiniä pitkin. Tämmönen häiriköinti (heh) on täällä vähemmän mahdollista. Tai no mahdollistahan on kaikki, mutta yksityisomistus tekee hommasta astetta kuumottavampaa.  Mulla on nyt jo pari viikkoa on ollut sellainen tietynlainen levoton olo ja eilen illalla se kulminoitui siihen, että kiipesin meidän talon katolle sisäpihan grilliä ja ilmastointilaitetta apuna käyttäen (tämän postauksen kolmannesta kuvasta voi saada jonkinlaisen idean mun kiipeilyreitistä). Adrenaliiniryöppy oli taattu ja sain otettua pari kivaa kuvaa, kaiken kaikkiaan kannattava tempaus siis !

Meidän sisäpiha, keittiö ja 2/10 kämppiksistä.
Kadunpätkä talon edustalla.
Talon etupiha.
Kattomaisemia. Vasemmalla suihkujen vesisäililöt. Vesi pumpataan ylös katoille, jotta se laskeutuisi paineella.
Katolla saattaa tulla vietettyä enemmänkin aikaa säiden vähän parannuttua ja seuraavaks etsin vastaavia paikkoja kaupungilta jotta saan tän maten (kofeiinipitoinen teejuoma) liikakäytön aiheuttaman energian jotenkin kulutettua ja urbaanin tilan hyötykäytettyä! :)

12 comments:

 1. Hahah vaarallista toi liika maten juominen. ;) Ite oon joutunu lopettaa jo vuosia sitten! :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, sillä on kaikenmoisia sivuvaikutuksia ;) Saa nähdä miten tuun toimeen sitten joskus tulevaisuudessa ku yerbat on mun ulottumattomissa :D

   Delete
 2. Hauskalta näyttää kartalla tuo La Platan pohjapiirros. Mulla on vähän ikävä noita argentiinalaisia kaupunkeja kun niissä on niin helppo suunnistaa, kaikilla kaduilla kun menee numerot samaa vauhtia ja tietää millä "korkeudella" on, vaikkei oikealla kadulla oliskaan. En tiiä onkohan muualla maailmassa vastaavaa, en ainakaan muista nähneeni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, suunnistaminen on helppoa (paitsi diagonaalien kohdalla)! Mietin myös että täkäläisten matikkapää kehittyy varmaan ihan eri tavalla ku on koko ajan numeroiden kanssa tekemisissä (ja koulutkin on täällä numeroitu, malliin 'kävin lukiota numero 268'!). Mulle sen sijaan ei jää oikein mikään osote muistiin, mutta onneks paikat osaa aina suurinpiirtein sijottaa kartalle ja etsiä sen perusteella sitten :)

   Täällä on mainittu muutamia paikkoja numeroiduilla teillä, mutta esimerkiksi Bogotá ja San José näkyy puuttuvan listasta, joissa kuitenkin ainakin osittain on numerosysteemi käytössä: http://en.wikipedia.org/wiki/Numbered_street

   Delete
  2. Selitin kai vähän huonosti kun tarkoitin talojen numerointia, niin että jokaisessa korttelissa on aina 100 numeroa, joten tietää, että jos kävelee saman suuntaista katua, niin se talo 358 on samassa korttelissa, vaikka eri kadulla. En tiedä ymmärtääkö tästä vieläkään :D
   Mun mielestä kuulostaa sekavalta, että kaduilla olis nimet numeroina koska ne ei varmaan koskaan jäisi päähän.

   Suomestakin muuten saa yerbaa ostettua, verkkokaupasta nimeltä Ombú, vaikka oot varmaan Saksaan palaamassa reissun jälkeen. Eiköhän sieltäkin yerbaa löydä, koska argentiinoja on levittynyt niin hyvin ympäri maailmaa.

   Delete
  3. Nerokasta!! Oli heti pakko googlemapata ja totta tosiaan, näin se on. En ikinä muista sitäkään, alkaako kadunnumerointi etelästä ja lännestä vai päin vastoin. Pysähdyn sitten risteyksiin kuin puu-ukko ja muistelen esimerkeistä.

   Delete
  4. Aa nyt ymmärrän, en tiennykkää että talon numerot on samat vierekkäisissä kortteleissa! Mäkään en muista talonnumeroiden suuntaa, mutta onneks liikennemerkeissä ainakin yleensä lukee se :D

   Delete
  5. Heheh, Irina, oot siis asunut siellä jo muutaman vuoden, etkä vielä tiennyt tätä nerokkuutta? Loistavaa, aina oppii jotain uutta. Se on niin kätevää suunnistaa, kun joku sanoo, että "está en la altura de 400" niin voi ajaa/kävellä mitä tahansa katua siihen blockiin asti :D

   Mäkään en kyllä noista numeroinnin suunnista ymmärrä, hyvä jos niissäkin on jokin logiikka!

   Delete
  6. Voisin vaikka vannoa, ettei kukaan ole puhunut mulle alturoista, vaan aina, minkä katujen välissä asiat on. "Cordoba, entre Esmeralda y Maipu". Point taken ja nyt voin ainakin itse käyttää pätevänä tuota ilmaisua ;D

   Delete
  7. Jännää, ja hyvin oot selvinnyt! :D se on oikeesti tosi kätevää, varsinkin bussilla liikkuessa Bairessa seurasin vain bussin ikkunasta näitä "korkeuslukuja" niin tietää missä menee :)

   Delete
 3. Tuon kartan ison neliön sisään jäävän osan numeroinnille on olemassa matemaattiset kaavat, joiden nettisivua en valitettavasti muista. Esim. jos pitää tietää, minkä katujen väliin jää osoite calle 64 nro 385. Miän tipun kärryiltä, kun lähdetään La Platan "neliön" ulkupiolelle lähiöihin ja korttelit eivät olekaan sata metriä, on calle 13 a ja b tai katu 115 o_O Numeroiduista kaduista mulle tulee ekana mieleen New York, vaikka on niitä yllättävän monessa muussakin kaupungissa.

  En hätäilis liikaa yerban puuttumisesta muilla mailla, koska argentinoja on joka puolella ja sitä kautta ihan takuulla yerbaa ;) Ottaahan ne termot ja matet reissuunkin usein. Jos ei muuten niin tilaa sit netistä tai odottaa, että matesta tulee hitti jonain laihdutus-, piristys- tai terveystuotteena.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Löysin tän sivun: http://misteriosdelaplata.blogspot.com.ar/2010/08/como-calcular-las-calles-mediante.html; onpas tosi helpot ja näpsäkät kaavat :D t. matemaattisesti kyvytön

   Oon ihan sen kannalla että matesta pitää tulla hitti Euroopassa! Näköjään sitä saa vaikka Amazonin nettikaupasta, viiden euron paikkeilla näkyy olevan per halvimmat paketit.

   Delete