6 Jun 2013

Tulvatilanne Hallessa

Hallessa on viime aikoina eletty jännittäviä aikoja! Saalejoki alkoi nimittäin runsaiden sateiden johdosta noin viikko sitten tulvia oikein reippaasti ja eilen se sitten saavutti huippunsa: veden korkeudeksi mitattiin tuolloin 8,10m! Kaupungin korkeakoulut, muut koulut ja päiväkodit suljettiin ja kaikki asukkaat ja erityisesti opiskelijat kutsuttiin hiekkasäkki- ja rakennustenpelastustalkoisiin. Viime päivät ollaan siis lapioitu hiekkaa säkkeihin, kasattu niitä rakennusten ovien ja ikkunoiden eteen, siltojen reunoille ja katujen varsille sekä kannettu esimerkiksi esihistorian museon kellariarkistosta laatikkokaupalla luita ja kiviä rakennuksen ylempiin kerroksiin. Päästiinpä koko pienen kaupungin voimin jopa kansainvälisiin uutisiinkin - mun sähköposti on viime päivinä täyttynyt muissa maissa asuvien kavereiden huolestuneista kyselyistä. Myös esimerkiksi hesari uutisoi Hallen tilanteesta ja kuulemma sitä oltiin eilisissä kympin uutisissakin (heti Putin-jutun jälkeen esimerkiksi täällä), johan sitä nyt tuntee asuvansa oikein maailmanlaajuisesti tunnetussa metropolissa!

Mutta ei hätää, mun asuintalo on pienen mäen rinteellä ja vaikka tää tulva aiheuttikin suuret rahalliset vahingot, ei kukaan halleilainen onneksi ole loukkaantunut. Katastrofiksi tätä tilannetta ei nyt suoranaisesti voi kutsua ja uutisista saatu kuva on mun mielestä vähän dramaattisempi kuin vallitseva todellisuus. Näinä päivinä on ollut hienoa nähdä, miten tämä tulva toi ihmiset yhteen toimimaan koko kaupungin hyväksi, auttamaan toisiaan pyyteettömästi ja jutun aihetta on löytynyt ventovieraiden kanssa joka kadunkulmassa. Tulvan vallannut alue on tietysti suuri, mutta koko kaupunki ei kuitenkaan ole kyseessä, niinkuin muutamista uutisartikkeleista saattaisi ymmärtää. Seuraavista kuvista saa ehkä jonkinlaista käsitystä tulvatilanteesta:

Kadunpätkää aika läheltä jokea

Talojen kellareista pumpataan vettä pois takaisin jokeen - 
tosin joen pinta oli jo reippaasti yli sen ylitse johtavan sillan korkeuden..

Yhen toisen sillan kaiteen viereen oli pinottu hiekkasäkkejä estämään veden tulo tielle.

Tässä oli kerran kiva puisto, nyt se näyttää lähinnä joltain eksoottiselta vesimetsältä.

Tämän toisen joenranta-alueen puistossa on keskellä keinotekoinen lampi suihkulähteineen,
nyt veden peitossa. Mutta ainakin joutsenilla on nyt enemmän tilaa uiskennella ympäriinsä!
(Huomaa myös vedestä pilkottavat katulamput!)

Yleisnäkymää tulvasta. Yleensä joki virtaa vain kuvan oikeassa laidassa, 
huomattavasti kapeampana ja matalampana.

Taidekorkeakoulun rakennuksen sivusisäänkäynti on suurelta osin veden vallassa.

Esihistorian museon arkistolle pääsi kuivana vain pakettiauton kyydissä.

Hallen lähistöllä olevan kylän keskustaa. Viemärikaivoista suihkusi lisää vettä kaduille oikein paineella.


Joen rannan kioski

Lisää eksoottista vesimetsää

Eilisestä asti vesi on laskenut tasaisesti ja tänään korkeudeksi mitattiin enää 7,70m. Saa nähdä, miten tilanne tästä kehittyy ja vaikuttavatko ensi viikoksi ennustetut sateet vielä merkittävästi. Mutta nyt olis ainakin vielä loistava tilaisuus alkaa harrastamaan jotain vesiurheilulajia, vedestä kun ei ole puutetta! :)

6 comments:

 1. Huh, sielläkin ollut isot tulvat! Meillä oli kaupungin toinen puoli suht samannäköinen, onneksi tänne meille asti eli kaupungin keskustaan ei tullut vettä. Pahimmillaan nousi 10,90 metriin vesi, mutta suojamuurit oli 11 metriä joten just ja just selvittiin :) Onneksi sielläkin nyt laskee vesi, toivotaan ettei ensi viikon sateet vaikuta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä että teillä on ollut kunnon suojamuurit, meillä on ollu vaan noita hiekkasäkkejä! :D Mutta kivaa yhessätekemistä ja muihin hallelaisiin tutustumista vaikka pahat vahingot jättikin. Veden pinta on eilisaamusta laskenut taas noin metrin ja ei nyt kovin pahoilta näytä noi sääennusteetkaan, että kyllä tää tästä! :)

   Delete
 2. Huh huh, on teillä ainaki tekemistä riittäny (: Täällä päin onkin kärsitty helteistä, lapissa pahemmat ku Etelä-Suomessa. Jännää että vaihtelee niin paljon, jopa Euroopan sisällä. Toivottavasti siellä ei ole kenellekkää aiheutunu hirvittäviä vahinkoja (:

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oon seurannukkii Suomen sääennusteita, ihan hullua että Lapissa on hellelukemia ja Keski-Euroopassa vaatimattomat 15C koko viime viikko! :D

   Delete
 3. Hui, nyt vasta huomasin, että multa on mennyt useita sun postauksia ihan ohi kesäkuussa. Jännää varmaan elää tuollaisia ääri-ilmiöitä :) Onneksi kaikki oli kuitenkin kunnossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tulva on onneksi jo historiaa ja elämä palautunut tavallisiin uomiinsa, vaikka jännittäviä ja ihanan yhteistyöhenkisiä aikoja olikin! :)

   Delete