26 May 2013

Valokuvausreissu hylättyyn sotilastukikohtaan

Muistatteko tämän sotilastukikohdan Zerbstissä? Vihdoin sain aikaiseksi käydä läpi siellä otetut kuvat ja pienennellä niitä tänne blogiin sopiviksi! Jaoin kuvat kahteen eri postaukseen, koska niitä on yksinkertaisesti niin paljon enkä osannut valita joukosta parhaita :)

Tämä Zerbstin autio kaupunkikompleksi asuintaloineen, ruokaloineen ja elokuvateattereineen käytännössä keskellä ei-mitään sijaitsee vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Hallesta. Tunnelma paikalla on aavemainen - vieri vieressä tönöttää tyhjänään taloja, bunkkereita ja umpeen kasvaneita asfalttikenttiä. Kaikkiin rakennuksiin pääsee sisälle äimistelemään sitä vähää, mitä niistä vielä löytyy. Kuulemani mukaan neuvostoliittosotilaat nimittäin ottivat suurimman osan sisustuksesta (jopa patterit!) mukaansa palatessaan takaisin kotiin Itä-Saksan luhistumisen jälkeen ja loput (kuten seinän putkia) on useat eri romunkerääjät käyneet pihistämässä. Mä olin paikalla naapurini kanssa, joka ruuvasi teollisuushalleista viimeisetkin lamput irti, niistä kun kuulemma saa isot rahat keräilijöiltä ja DDR-designin fiilistelijöiltä. Mä sen sijaan keskityin valokuvaamiseen urban exploring -periaatetta 'Take only photos, leave only footprints' seuraten.

Tässä yksi alueen pienistä omakotitaloista sisältä ja ulkoa sekä sen pihamaata:

Osaako joku lukijoista venäjää ja voisi sanoa, mitä ylläolevan kuvan tekstissä lukee? 

Sitten kiivettiin aidan yli seuraavalle rakennukselle, jossa oli ammunnan harjoittelupaikka torneineen ja maalitauluineen sekä entinen sikala - neuvostoliittolaisten sotilastukikohdat olivat kuulemma aika pitkälle omavaraisia.


Tästä seuraavasta teollisuushallista taas haettiin niitä kattolamppuja. Myös rakennuksen katolle pääsi kiipeämään, josta oli hyvät näkymät läheisen rakennustyömaan yli. Ainoat kymmenen kilometrin säteellä olevat ihmiset olivat nimittäin rakennustyöläisiä, jotka eivät missään nimessä saaneet nähdä meitä - alueelle ei nimittäin tietenkään saa mennä ilman lupaa. Jännitystä aution tukikohdan tutkimisesta ei siis puuttunut! Mutta onneksi törmättiin ihmisten sijaan melkein kirjaimellisesti peuroihin, joita pitkässä ruohikossa riitti :D

mikä lie oli tässä hallissa verboten (kielletty)

Semmoisia kuvia. Toisella kertaa postaan sitten kuvia alueen päiväkodista, ruokalasta ja elokuvateatterista! :)

2 comments:

  1. En osaa venäjää, mutta kysyin venäläiseltä kaverilta ja se sanoi "work in the park without senior is forbidden" :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kiitos paljon käännöksestä! :)

      Delete