19 Apr 2013

Kesälukukausi 2013

Aloitin viime viikon lopulla kirjoittamaan merkintää siitä, miten paljon kaikennäköstä tekemistä mulla on ekalla yliopistoviikolla ollut. Sen postaaminen jäi kuitenkin ajanpuutteen vuoksi ja vasta tänään mulla on ollut mahdollisuus palata blogin ääreen. Kai tää on merkki siitä että Elämä 6 - Internet 0, eli ei hullummin ollenkaan! Tyypillisen päiväkirjamerkinnän sijaan päätin kuitenkin mielummin kirjoittaa mun yliopistokursseista tänä lukukautena, jos se vaikka jotakuta sattuisi kiinnostamaan :)

Kuten kaikki humanistit ainakin meidän yliopistossa, etnologian ja hispanistiikan opiskelijat saa itse kasata kokoon lukujärjestyksensä vaihtelevasta kurssitarjonnasta. Tärkeintä on saada siihen ympättyä suunnilleen 15 opintopistettä per lukukausi kummastakin pääaineesta, eli yhteensä 30 opintopistettä (tai LP, eli Leistungspunkte, suorituspistettä. Saksalaiset tuntuu rakastavan sanaa 'suoritus'). Mun allaolevassa lukkarissa on 15 opintopistettä hispanistiikkaa ja 20 opintopistettä etnologiaa sekä 5 opintopistettä turkkia, mikä ei valitettavasti (uuden kansainvälisen Bachelor/Master -systeemin takia) hyödytä mun opintoja millään tapaa, mutta turkki on kiinnostava kieli, joten siellä sitä siis nökötetään kielikurssilla!

(Oikeesti kaikki seminaarit ja luennot kestää 1,5 tuntia, eli alkaa vartin yli ja loppuu varttia vaille)

Maanantaisin mulla on hispanistiikan kielitieteiden kielikontaktiseminaari ja kulttuuritieteiden seminaari Meksikon kultuuri-identiteettiin liittyen. Valitettavasti jälkimmäisen professori on pitkäveteisin ikinä, aihe sen sijaan olisi hyvinkin mielenkiintoinen. Tykkään kyllä myös kielitieteistä. Viimeksi esimerkiksi pohdiskeltiin sitä, että suurin osa sanoista on mielivaltaisesti valittuja: tuoli on tuoli olematta yhtään sen enempää tuolimainen kuin mikään muukaan asia; osa sanoista sen sijaan kuvaa jollain tapaa omaa olemustaan, kuten esimerkiksi sihinä, jossa tosiaan on jotain sihisevää.

Tiistait on kunnon kielipäiviä: silloin mulla on ohjelmassa turkin ja espanjan kielikurssit ja espanjasta saksaan -käännöskurssi. Kielikursseista ei sen enempää, mutta käännöskurssi espanja-saksa on aikamoinen. Musta on aika kunnianhimoista laittaa meidät kääntämään kirjallisuuden Nobelilla palkittuja teoksia, meistä kun kukaan ei puhu arkipäiväespanjaa enempää (eli joka kolmas sana katsotaan yksikielisestä sanakirjasta). Voin myös kertoa, että kääntäminen vieraalle kielelle ei sekään ole kovin yksinkertaista. Englanniksi nyt ehkä vielä taipuis, mutta saksan sanasto ja kielioppi tekee hommasta astetta jännittävämmän. Mutta eiköhän siitäkin selvitä.

Keskiviikko on koko viikon raskain päivä, koska kahden tunnin espanjan kurssin jälkeen mulla on kuus tuntia etnologiaa. Etnologian seminaareja varten pitää aina lukea järjetön kasa tekstejä, joten alkuviikon vapaatunnit vierähtää kätevästi nenä kirjassa. Meitä opiskelijoita on aina suhteellisen pieni ryhmä, mikä on tietysti huippujuttu, mutta myös vaatii 100% keskittymisen koko kuuden tunnin ajan. Seminaariaiheina on tänä lukukautena yhteiskuntavertailu, Etelä-Afrikan 'coloured identities' ja apartheid sekä etnologian työskentelytavat, eli käytännössä kenttätutkimus. Seminaarin aikana meidän on myös tarkoitus tehdä kenttätutkimustyötä Hallessa, oon aika täpinöissäni siitä!

Torstaisin mulla on vain turkin kielikurssia ja perjantait on vapaita - kuuleehan sen jo nimestäkin: Freitag, vapaapäivä ;) Huomasin tossa eilen kurssisuorituksia katsellessani, että oon saanut kaikki etnologian tutkintoon vaadittavista moduuleista joko suoritettua tai oon parhaillani suorittamassa niitä. Tää on aika järkyttävä tieto sen takia, että etnologia on tosi mielenkiintoista ja mulla ei oo suunnitelmissa (eikä opintosuunnitelman osalta ole tarkoituskaan) valmistua ihan vielä. Nää puolitoista vuotta yliopistossa on mennyt ihan käsittämätöntä vauhtia. Taitaa olla aika kattella, mitä kaikkea muuta vielä vois opiskella...

Sellaiset neljä yliopistokuukautta on siis edessä. Luentovapaahan alkaa täällä elokuussa, eli siihen asti kutsuu luentosalit ja läsnäolovelvollisuus. Luentojaksoa seuraa kaksi kuukautta esseiden kirjoitusta, mikä saattaa osoittautua aika haastavaksi tehtäväksi jos kaikki menee suunnitelmien mukaan ja tämä tyttö nököttää elokuun alusta alkaen argentiinalaisen yliopiston penkillä!

8 comments:

 1. wooow meet argentiinan, minne sinne? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. La Plataan lähelle Buenos Airesia! :)

   Delete
 2. Onks teillä siis joka viikko sama lukujärjestys? Meillä vaihtuu joka viikko ja niitä tuntien paikkoja tunnutaan fiksailevan koko ajan, joten ei mikään ylläri jos joinain muka-vapaapäivinä huomaatkin, että ai kappas, meillä on tunti tänään :D

  Muakin kiinnostais opiskella enemmän kieliä, mutta ei oo meidän koulussa niin helppoa, juurikin noiden vaihtelevien tuntiaikojen takia... aina menee tunnit jonkun kanssa päällekäin :( Oon espanjaakin lukenut vuoden verran Suomessa, mutta nyt jo unohtunut kaikki! Tai no, osaisin mä ehkä itseni esitellä espanjaksi, mutta siinä se kielitaito sitten olikin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, lukujärjestys pysyy samana koko lukukauden ajan, eli neljä kuukautta! Oisin aika paiseissa mun epäjärjestelmällisyyteni kanssa jos lukkari vaihtuis joka viikko :D

   Harmi, ettei teillä onnistu kielten opiskelu niin kätevästi! Meilläkin on aika sovitteleminen noiden neljän viikkotunnin kanssa, mutta jotenkin ne on onneksi aina tonne väleihin passannut :)

   Delete
 3. Kuulostaa tosi mielenkiintoselta sun lukkari. Turkki on varmaan tosi jännää ja mielenkiintoista! Vaikuttaako vaikealta? :)

  Nyt näen tästä, että oot lähdössä Argentiinaan vaihtoon. Tosi upeeta! Yritän kirjotella jotain sellasta infojuttua vaikka blogiin seuraavien viikkojen aikana, on vähän hektistä koulussa. Tunnen yhden aivan upean suomalaisen tytön, joka asuu tällä hetkellä La Platassa, joten kehotan häntä vaikka olemaan suhun yhteydessä :)

  La Plata on ymmärtääkseni huippuyliopistokaupunki, vaikkei ehkä muuten niin hehkeä paikka olekaan. Ja onhan se ihan kivenheiton päässä Bairesista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oon jo yhen lukukauden verran opiskellut turkkia ja haastetta siinä ainakin riittää! Ei-indoeurooppalainen kielenrakenne aiheuttaa vähän enemmän päänvaivaa, mutta tykkään silti kovasti opiskella sitä :)

   Tosi hienoa, että tunnet jonkun suomalaisen La Platasta! Mielelläni olisin hänen kanssaan yhteydessä! :)

   Tsemppiä yliopistojuttuihin, jään oottelemaan sitä postausta! :)

   Delete
  2. Kirjottelin viime viikolla jo Argentiinasta blogiin. Laita vaan lisää kysymyksiä, jos tulee jotain.. ja Irina kertoikin jo laittaneensa sulle spostia. Hyvää uutta viikkoa!

   Delete
  3. Kiitos postauksesta! Sitä sähköpostia Irinalta tosin oottelen vielä! :)

   Samoin aurinkoista viikkoa sinne Barcelonaan! :)

   Delete