6 Apr 2013

Espanjan kiertomatka osa 1: vähän Madridia ja vähän enemmän Toledoa

Jostain kumman syystä onnistun aina valitsemaan aikaisimmat aamulennot mitä nyt vaan on, joten tämänkin Espanjan retken aloitin jo lentoa edeltävänä päivänä matkaamalla Berliiniin. Treffasin samalla enemmän tai vähemmän spontaanisti yhtä vanhaa lentokenttäkaveria, joka armollisesti pelasti mut Tegelin lattialta - kyseinen lentokenttä on nimittäin harvinaisen hirveä yöpymispaikka. Viime Tegel-kokemuksesta kirjoitin näin:

"Taannoisella lokakuun Madridin reissulla kokeilin yöpymistä Tegelin lentokentällä. Karmein lentokenttäyöpyminen ikinä. Käytännössä koko lentokenttä suljetaan yöksi, joten yöpyjien pitää sulkeutua verrattain pieneen tilaan (kehtasivat vielä nimittää paikkaa terminaaliksi. 'Varastohuone' olisi ollut lähempänä totuutta.). Penkkejä riitti ehkä kolmelle nukkujalle, joten loput tekivät olonsa kotoisaksi lattialla. Oon toki viettänyt öitä lentokenttien lattioilla ennenkin, mutta tässä minimaalisen kokoisessa terminaalihuoneessa oli pari ulko-ovea, joista ramppasi työntekijöitä ja ties mitä porukkaa jatkuvalla syötöllä sisään ja ulos - lattialla oli siis melko vilpoiset tunnelmat, eikä siinä metelissä nyt muutenkaan oikein nukuttanut. Aamulla päädyin juttelemaan ranskalaisen Thomasin kanssa lentokenttäyöpymisistä ja meistä kehkeytyi kaikessa maahanmuuttajalentokenttäsolidaarisuudessamme melko hyviä kavereita"

Ja juuri tämän Thomasin luona sain punkata, joten seuraavana aamuna oli hyvä lähteä virkeänä reissuun. On muuten yllättävää, miten tyhjä Berliini aamuyöstä voikaan olla! Madridissa vietin pari päivää ei-turistijuttuja kierrellen, tapasinpa paria couchsurfing-tyyppiäkin. Yksi näistä oli saksalainen Julian, joka innostui mun liftaamisideasta - pari päivää myöhemmin treffattiinkin Toledossa ja suunnattiin kohti Sevillaa, mutta siitä lisää myöhemmin.


Näkymä Madridin yli Círculo de Bellas Artesin katolta. Tykkään hirmuisesti Madridin arkkitehtuurista monine ranskalaisine parvekkeineen ja siitä, että pyhäpäivinä tietyt kadut suljetaan liikenteeltä, jotta lapset voivat leikkiä niillä. Onkohan missään muussa suurkaupungissa moista käytäntöä?


Madrid-lookki: kaulaliina päässä kasvitieteellisessä puutarhassa (jossa ei vielä kasvanut oikein yhtään mitään, mutta oli siellä silti kiva istuskella ja katsella lasten leikkimistä). Vaikkei kai ihan Espanjalle tyypillisissä kevätlämpötiloissa oltukaan, oli eroa Halleen kuitenkin semmoset 15 lämpöastetta. Kannatti siis jättää talvitakki kotiin ja jäätyä lähes kuoliaaksi Berliinissä! :) Onnistuin muuten polttamaan naamani kolme kertaa koko reissun aikana aurinkorasvasta ja siitä huolimatta, että melkein joka toinen päivä satoi vettä...


Meidän pitää lukea tämä kirja yliopistoa varten, joten tän kanssa vietettiin monta aurinkoista tuntia eri puistoissa. Viime Espanjan reissulla luin Isabel Allenden "Rakkaus ja varjo", tosin saksaksi, koska kärsivällisyys ei vielä riittänyt espanjan kieliseen versioon.


Madrid tuntuu musta jotenkin kotoisalta paikalta. Kaupungissa on helppo liikkua (myös ilman julkista liikennettä!), ihmiset on mukavia ja yleinen ilmapiiri on lämminhenkinen. Silti alkoi hiljalleen olla sellainen olo, että olis aika nähdä muita maisemia, joten Toledo oli enemmän kuin tervetullutta vaihtelua. Toledossa olin sopinut majoittua erään couchsurfaajan luona, jonka kanssa tultiin uskomattoman hyvin juttuun. Oikeastaan me tultiin niin hyvin juttuun ja tunnettiin toisemme tuntematta toisiamme, että ollaan molemmat vakuuttuneita siitä että me ollaan tavattu toisemme jossain aikaisemmassa elämässä.

Toledo on ihan uskomattoman kaunis kaupunki. Sen keskusta on täynnä kapeita, keskiaikaa huokuvia kivikatuja ja kolmen eri kulttuurin (kristittyjen, arabien ja juutalaisten) vaikutteita. Kaupunkia ympäröi muuri ja joki, jonka rantaa pitkin käytiin yhtenä päivänä kävelemässä. Suurin osa kuvista onkin siltä päivältä, se kun sattui olemaan sateeton päivä - keskustaa kierrellessä tuli vettä niskaan ja kuvat jäi ottamatta.

Hylättyjä, puoliksi raunioituneita rakennuksia oli joen rannalla useampiakin ja kaikkiin pystyi noin vain menemään sisälle. Saksassa ja kai Suomessakin olisi sisäänkäynnit naulattu umpeen, eihän nää ihan vaarattomia paikkoja kuitenkaan ole. Rappioromantikkona tykkäsin kovasti että paikkoja pääsi tutkimaan helposti, kuten esimerkiksi tätä rakennusta:


Tykkään myös espanjalaisten talojen väristä ja etenkin noista isoista kiviyksityiskohdista! Etelämpään matkustettaessa arkkitehtuuri muuttui mun mielestä modernimmaksi ja sitä myöten vähemmän esteettiseksi, jotta fiilistellään näitä ylläolevia rakennuksia!

Ja sitten Toledon muihin maisemiin:


Pari kilometriä keskustasta sijaitsee tämä harmaa möhkäle, johon en valitettavasti ehtinyt seikkailemaan. Kyseessä on maailman suurin sairaala, joka tuskin koskaan valmistuu, sillä rakennustyöt ovat olleet jäissä jo useamman vuoden ajan ja rakennusnosturitkin viety jo aikoja sitten pois. Toledo tai lähikunnat eivät edes tarvitse uutta sairaalaa. Rakennus on siis jonkun älyvapaa päähänpisto, samoin kuin lähistöllä sijaitseva puolivalmis ostoskeskus, joka tuskin koskaan valmistuu sekään...

Mutta onneksi kaupungista löytyy vielä niittyjä, joilla papat muovipusseineen ja kävelykeppeineen etsivät villiparsoja ja turnipseja, sekä laineikasta taikametsää, jonne voi tehdä halutessaan piknik-kävelyretken.


Espanjassa on paljon seinäkirjoittelua, joita tykkäsin lukea. Tietysti seinäkirjoittelun paikka ei ole kaikkialla, mutta eritoten sellaiset harmaat sähkönjakelutönikät saa mun puolestani kirjoitella vaikka täyteen. Allaolevassa muurissa seisoo "lihansyönti on murha" - olin aika yllättynyt tämän kaltaisista teksteistä, sillä suurin osa ihmisistä, joiden kanssa juttelin, eivät tienneet mitä kasvissyönti tai veganismi on. Musta oli myös tosi vaikeeta pitäytyä edes kasvissyönnissä puhumattakaan sitten veganismista Espanjan reissun ajan, sillä pubit ja ravintolat harvemmin tarjosivat yhtäkään lihatonta/kalatonta/mereneläväis-vaihtoehtoa. Taisin olla vaikea asiakas vähän kaikkialla :)


Seuraavalla kertaa päästään liftausraportteihin, joten pysykää kanavalla, hehs.

Tätä postausta varten jouduin katsomaan sanakirjasta seuraavat sanat:  
parsa (Spargel), rakennusnosturi (Baukran)...

2 comments:

 1. ihanaa reissupostailua.. mulle on jäänyt Toledo takaraivoon pari vuotta sitten kun yliopistossa analysoitiin yhtä espanjalaista leffaa, joka sijoittui kaupunkiin, Te doy mis ojos. Kannattaa katsoa! Toivottavasti joskus eksyn Toledoon asti. Hurja tuo hylätty "sairaalarakennelma". Buenos Airesista löytyy hieman vastaava ja siitä kertova leffa on "Elefante Blanco". Sekin katsomisen arvoinen :)

  Täällä Barcelonassa oon muuten nähnyt muutamia vegaani-ravintoloita, vaikken niihin erityisesti kiinnitä huomiotakaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noi leffat mulla onkin katselulistalla, kun suosittelit niitä mun taannoiseen leffapostaukseen, pitäis vaan ehtiä katsomaan! :)

   Suosittelen Toledoon matkustamista lämpimästi, sen pystyy kätevästi yhdistämään Madridin reissuun. Edestakainen lippu bussilla Toledoon (tunnin matka) ja takas Madridiin maksaa noin 11 euroa, yhessä päivässä ehtii hyvin tsekkaamaan paikan :)

   Delete