20 Mar 2013

Miten luopua turhista vaatteista?

Kirjoitin melkein vuosi sitten siitä, miten uskomaton määrä tavallisella ihmisellä voi olla vaatteita ja miten niistä voi päästä eroon. En tiedä teistä, mutta mua ainakin ahdistaa täpötäysi vaatekaappi, eihän sieltä löydäkään mitään. Ajattelin siis koota lisää ideoita, miten turhista vaatteista voi luopua, varsinkin kun joku on moisella hakulausekkeella tänne blogiinkin eksynyt.

Motivaatiota vaatteista luopumiseen:

 

Laske vaatekappaaleesi:
Viime vuonna mulla oli vielä yli kolmekymmentä t-paitaa ja toppia - yksi yläosa joka kuukauden päivälle! Tosiasiassa en käyttänyt puoliakaan kyseisistä vaatteista, joten reipas karsinta tuli enemmän kuin tarpeeseen. Vaatteiden laskeminen voi parhaimmillaan olla silmiä avaavaa puuhaa.

Mene matkalle: 
Oon huomannut, että matkailu tuo sopivaa perspektiiviä niin vaatemäärän kuin -laadunkin  tarpeellisuuden suhteen. Standardina reissaan 55-litrasen rinkan kanssa, jonne on mahduttava kaikki makuupussista vaihtokenkiin. Yleensä tuohon määrään sopii ihan liikaakin tavaraa ja reissun päällä sitten ärsyttää turhan roinan mukana raahaaminen. Motivaatio ylimääräisten tavaroiden karsimiseen senkun kasvaa.

Yhteensopivuus:
Matkaa varten pitää yleensä kerätä kokoon vaatekappaleita, jotka ovat mahdollisimman monikäyttöisiä ja yhteensopivia - muunlaisia vaatteita ei mun mielestä tulisikaan omistaa. Vaikka joku vaate olisi miten kiva, siitä on verrattain vähän iloa, jos se sopii vain yhden toisen vaatteen kanssa yhteen tai sitä voi pitää vain yhdenlaisissa tilaisuuksissa (kuten bad taste -bileissä), joita ei kuitenkaan koskaan tule.

Käyttöaste:
Omaksi nyrkkisäännökseni sopii, että jos jotain vaatetta ei ole käyttänyt puoleen vuoteen, joutaa se kierrätykseen (tietysti tämä sääntö ei päde uima-asuihin, juhlavaatteisiin yms erikoisvaatteisiin). Kannattaa kokeilla vähän käytössä olevien vaatteiden pinon päälimmäiseksi laittamista. Jos niitä ei siitä huolimatta koskaan käytä, on homma aikalailla selvä.

Varastotaktiikka:
Jos vaatekaappi pursuaa yli äyräiden, mutta kangaskappaleista ei silti raaskisi luopua, kannattaa kokeilla varastotaktiikkaa: ylläolevat kriteerit täyttävät vaatteet pahvilaatikkoon ja varastoon/kaapin päälle/tms. Jos vaatteita ei kuukauden aikana tule ikävä, joutaa laatikko mäkeen (siis kierrätykseen). Mieluiten avaamattomana.

Miten turhista vaatteista pääsee eroon?

 

Myy: 
Mitä halvemmalla myy, sitä helpommin tavarasta pääsee eroon (tunnearvon perusteella hinnoitellut tavarat saa todennäköisesti pitää jatkossakin). Itsekin on kivempi tehdä löytöjä pilkkahintaan, annetaan siis muillekin mahdollisuus siihen. 

Netissä voi myydä esimerkiksi huutokauppaportaaleissa (Suomi: huuto.net, Saksa: eBay [maksullinen]) tai suoramyyntinä (Saksa: Kleiderkreisel, eBay Kleinanzeigen). Suomessa oon myynyt myös kirpputoreilla, myyntipaikan maksun sain katettua jo ensimmäisten päivien aikana. Saksassa kirpputorikulttuuri on rajoittuneempaa, korkeintaan kesäaikaan saattaa löytää yksityisiä pihakirppiksiä tai laajemman skaalan maatilakirppiksiä.

Kierrätä:
Vanhoista t-paidoista voi tehdä esimerkiksi kangaskasseja tai mitä nyt mieleen juolahtaakaan. Niistä hirveimmistä rievuista saa käteviä pölyrättejä tai matonkuteita, joista voi edelleen virkkaamalla taikoa vaikka söpöjä mattoja ja upeita laukkuja. Netti on täynnä kierrätysideoita!

Vaihda:
Kavereiden kanssa voi järjestää vaatteidenvaihtokekkerit. Jos lähipiirissä ei kuitenkaan ole innostusta moiseen, voi vaatteita ja tavaroita vaihtaa myös tuntemattomien kanssa netissä. Netcycler on Suomessa toimiva internet-pohjainen tavaroiden vaihtopörssi. Saksassa vaatteita voi vaihtaa Kleiderkreiselissa ja saman yhteisön kautta järjestetyissä vaihtojuhlissa, joihin kävin jo kerran tutustumassa.

Lahjoita: 
Jos kaverit ja sukulaiset eivät huoli vaatteitasi, voi niitä varmasti viedä esimerkiksi kirkon kirppiksille. Saksassa paikalliset hyväntekeväisyysjärjestöt kuten Caritas vastaanottaa myös siistejä, käyttökelpoisia vaatteita. Netissä lahjoittaa voi kansainvälisestikin tunnetussa freecycle-yhteisössä (Suomi, Saksa). En suosittele viemään vanhoja vaatteita vaatekeräyslaatikoihin, koska niistä liikkuu vähän epämääräisiä huhuja.

Uusien vaatteiden hankinta:

 

Jotta tilanne ei (toivottavasti) onnistuneen vaatekaapin siivouksen jälkeen pääsisi pahenemaan, pitää vaatteisiin suhtautumistapaa muuttaa perinpohjaisesti. Kymmenien käyttämättömien alennusmyyntirättien omistamisen jälkeen tajusin, ettei alennusmyyntishoppailussa ole mitään järkeä. Tottakai oli pakko saada se villapaita, sehän oli niin halpa ettei haittaa vaikka jäisi käyttämättä. Paitsi ehkä sitten kun vaatekaappi on täynnä ei-haittaa-vaikka-jäisi-käyttämättä-riepuja. Suosittelen kokeilemaan ostolakkoa. Aloitin itse puolen vuoden ostolakon viime vuoden ensimmäisenä päivänä ja tähän päivään mennessä oon ostanut yhden uuden vaateasian.

Nykyään tulee myös arvostettua ekologisesti kestäviä ja reilusti tuotettuja vaatteita. Siinä ei ole mitään järkeä, että mun alennusvillapaita kuljetetaan älyttömän pitkä matka toiselta puolelta maailmaa mun luokse, jotta voin ostaa sen mahdollisimman halvalla. Pidän myös arvossa työntekijän oikeuksia inhimillisiin työaikoihin, turvalliseen työympäristöön ja reiluun palkkaan. Olen aika varma, että tekstiilialalla kilpailu on sen verran kovaa, että moni yritys tekee kaikkensa tuottaakseen mahdollisimman halvalla samalla saaden mahdollisimman suuren tuoton myynneistään, vaikka hintojen pitäminen alhaalla on kilpailukyvyn säilymisen kannalta tärkeää.

Mistä sitten saa hyvän omantunnon vaatteita?
1) Ompele itse tai laita kaveri/sukulainen ompelemaan
2) Ompeluta alan opiskelijalla
3) Osta käytettyjä vaatteita suoraan edelliseltä omistajalta
4) Osta reilun kaupan vaatteita (tää nettisivu vaikuttaa aika pätevältä)


4 comments:

 1. Hahaha on kyllä just nyt aika mielessä tää aihe, eilen just satuin kirjottamaan siitä! :) En oo aikasemmin vaan yksinkertaisesti herännyt tähän aiheeseen, mutta parempi myöhään kuin en milloinkaan. Nyt onkin sitten oikeen kunnon vaateahdistus päällä, varsinkin kun reissun jälkeen oma vaatekaappi on tuntunut ahdistavalta ja vähän haluaisi uudistaa, mutta mutta... noh katsotaan miten tästä jatketaan. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, siitä sun postauksesta mulle tulikin mieleen tää teksti, joka on jo aika kauan ootellut luonnoksissa postaamista :)

   Delete
 2. Arvaa mitä me tehtiin, kun vaatetta oli niin paljon, ettei mahtunut kaappiin? No, ostettiin uusi ja isompi vaatekaappi. :D Myönnän kyllä, että meillä on vähän liikaakin vaatetta, mutta oikeasti sitä säilytystilaakin on liian vähän. Täällä oli siis kolmeovinen kaappi, joka oli jo täynnä poikaystävän vaatteista kun muutin, ja sit vielä olisi pitänyt änkeä omat vaatteet sekaan. Tällä hetkellä mulla on käytössä kaksi hyllyriviä, ei ihan riitä! Meillä ei siis ole varastoa/kellarikomeroa/muuta vastaavaa lisäsäilytystilaa.

  Koitan kyllä hankkiutua turhista vaatteista säännöllisin väliajoin eroon, onneksi noita Humanan (onks Saksassakin UFF tolla nimellä?) bokseja on lähes joka nurkassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo UFF on täälläkin Humana mut oon aika epäileväinen noita vaatteidenkeräysbokseja kohtaan, eritoten tämän kaltaisten reportaasien jälkeen: http://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/die_reportage/hintergrund/altkleider101.html (en tähän hätään löytänyt englannin kielistä vastaavaa dokkaria, jonka aikoinaan katoin).

   Delete