1 Mar 2013

Kokemusmerkit

Bongasin tällasen Lifescouts-projektin Youtubesta ja innostuin katsomaan, mitkä merkit oon ite jo kerännyt. Tiiättekö partiolaisten taitomerkit? Tässä projektissa kerätään taitomerkkien sijaan kokemusmerkkejä sen mukaan, mitä kaikkea on oman elämän aikana jo tullut tehtyä ja nähtyä. Projektin aloittajan mukaan koko juttu on oikeastaan nettipohjainen ja tarkoituksena on saada ihmiset keskustelemaan kokemuksistaan ja innostumaan uusista asioista, mutta jos haluaa, voi projektin nettikaupasta toki myös ostaa oikeita pinssejä kokoelmiinsa.

Merkkejä ilmestyy Lifescoutsien nettisivuille aina parin päivän välein. Ekojen kahden kuukauden aikana niitä ilmestyi 39, joista mä oon ansainnut 13 eli kolmasosan. Aika paljon on siis vielä kokematta, vaikka voin kertoa jo nyt että osa noista jää myös kokematta - musta ei esimerkiks ois benji-hyppyyn! :D Mutta tässä nää mun kokemukset ja tarinat:1. Eiffel-torni: Kävin Pariisissa reilillä ja tulihan se Eiffel-tornikin nähtyä. Kauempaa nähtynä kyseinen metallikyhäelmä ei oikein vakuuttanut ja koska Pariisin kesä heitti niskaamme vettä ja takana oli aikamoiset taistelut paikallisten rautatieasemavirkailijoiden kanssa (yhteinen kieli puuttui..), ei lähdetty tarkastelemaan Eiffeliä lähempää ollenkaan. 

2. Big Ben: Ensimmäisen kerran me kohdattiin vuonna 2008, jolloin vierailin Lontoossa ekaa kertaa. Tykkäsin kaupungista kovasti, mutta en uskonut palaavani sinne ainakaan ihan heti. Sittemmin oon käynyt ihastelemassa Big Beniä vuosina 2008 (uudemman kerran), 2009, 2010 ja 2011. Melkein harmittaa, että viime vuosi jäi välistä, mutta jospa keskittyisin muihinkin kaupunkeihin :D

3. Niagara Falls: Mun ekalla ja tähän mennessä ainoalla Yhdysvaltojen reissulla 2010 päädyin sattumalta Buffaloon (NY), josta noi putouksetkin oli ihan kulman takana. Valitettavasti en ehtinyt mennä ihailemaan niitä Kanadan puolelta, josta näkymä on kuulemma paljon hienompi. Buffalo on muutenkin mielenkiintoinen kaupunki, suosittelen vierailemaan siellä tilaisuuden tullen!4. Sademetsä: Rehellisesti sanottuna en oo ihan varma, mikä nyt virallisesti luokitellaan sademetsäksi ja mikä ei. Arvelisin kuitenkin, että Monteverden pilvimetsä Costa Ricassa ei oo ainakaan kovin kaukana sademetsästä, joten katsoin ansainneeni sademetsämerkin. Monteverdessä suhailin metsän läpi Canopy-tourin kanssa (tästä pitäis melkein saada erillinen merkki!), mikä oli mahtava kokemus!

5. Auringonnousu: Auringonnousut on musta vielä kauniimpia kuin auringonlaskut. Ehkä se johtuu siitä, että niitä tulee koettua harvemmin? Muutamat kerrat on kuitenkin tullut ihailtua päivän ensimmäisiä auringonsäteitä, yleensä joko pitkäksi venähtäneen illan jälkeen tai sitten töihin mentäessä :)

6. Uiminen: Suomalaisittain on selvää, että kaikki osaa uida. Meidän piti koulussa myös suorittaa pohjoismainen uintitaitotesti. Lukiosta tehtiin viikon tutustumismatka ystävyyslukioon Italiaan, jossa tutustuin ensimmäistä kertaa ikäiseeni ihmiseen, joka ei osannut uida. Täytyy myöntää, että olin tuolloin melko hämmentynyt asiasta.
7. Skeittaus: Ollessani aupairina ekaa kertaa mulla oli aamupäivisin aina vapaata enkä oikein tiennyt mitä mun pitäis tehdä. Sitten sain päähäni opetella skeittamaan. Kun lapset oli koulussa, meikäläinen skeittasi tyhjälle parkkipaikalle harjoittelemaan laudan kanssa hyppimistä. Innostusta riitti korkeintaan kuukauden, mutta hauskaa se oli silti!

8. Autolla ajo: Ajokortti-iän lähestyessä päätin olla hankkimatta koko korttia. Jotenkin se tuntui niin turhalta, pääseehän pyörälläkin joka paikkaan. Jossain vaiheessa aloin näkemään yhä enemmän unia, joissa olin autossa, jonka ajaja pyörtyi ja mun piti ottaa ohjat käsiini. En tietenkään osannut ajaa autoa, joten uni oli ahdistava. Paria viikkoa myöhemmin aloitin autokoulun ja sen koommin en ole enää nähnyt unia pyörtyneistä autokuskeista.

9. Ratsastus: En oo koskaan ollut heppatyttö, mutta yhdessä vaiheessa kävin pienten serkkujeni kanssa säännöllisesti ratsastamassa ja tykkäsin siitä kyllä. 'Hurjin' kokemus tällä saralla on varmaankin ilman satulaa ratsastaminen - ei se ollut niin vaikeaa kuin kuvittelin :)10. Eläintarha: Tiesittekö, että St. Louisissa Yhdysvalloissa on jättikokoinen (!) eläintarha, jonne ei ole mitään pääsymaksua? Mulle selitettiin että pääsymaksuttomuus johtuu siitä, ettei kukaan muuten vierailisi paikassa. St. Louisin eläintarhassa näin elämäni ensimmäistä kertaa virtahepoja. Jättimäisiä otuksia! Enää en tosin tykkää ideasta käydä toljottamassa häkkieläimiä, joten uusia eläintarhavisiittejä tuskin tulee.

11. Lemmikkieläimet: Kun olin pieni, meillä oli vaikka mitä lemmikkejä (ja kaikki samaan aikaan, vaikkei asuttu kovin isossa asunnossa): kani, marsu, deguja, lintuja, kaloja, kilpikonna, kissa... Lähes kaikki oli 'pelastettu' ihmisiltä, jotka eivät enää halunneet pitää lemmikkejään. Suosittelenkin aina adoptoimaan lemmikin!12. Piknik: Piknik kuuluu meidän kaveripiirin lempiharrastuksiin - viime vuonna oltiin liinan kanssa nurmikolla jo helmikuussa! Tänä vuonna saa makaronisalaatit ja pelikortit oottaa vähän pidempään..

13. Kalastus: Meillä on mökki saaressa, joten lähiruokaa on tullut hankittua monta kertaa. Onkivavan sijaan käytössä on yleensä ollut katiskaJos joku muu innostuu keräilemään merkkejä niin linkittäkää toki tänne, luen mielelläni muidenkin kokemuksia! :)

5 comments:

 1. Aika hauskoja :) pitää tutkia tarkemmin mitä kaikkea sieltä löytyy.. Noita partiolaisten taitomerkkejä kun on tullut aikoinaan kerättyä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä en jostain syystä koskaan innostunut partiolaiseksi, vaikka kaikenmoinen oppiminen ja keräileminen on aina kiinnostanutkin :)

   Delete
 2. Ai siis miten kaikki suomalaiset osaa uida? Mä en ainakaan osaa, tai siis osaan, mutta en sen virallisen määritelmän mukaan - oliko se yhtäjaksoisesti 200m, joista 50m selällään? Ei onnistuisi :D

  Mut hei Niagaran putous -merkin mäkin saisin, oon nähnyt jopa Kanadan puolelta. Harmi vaan, että olin tapahtuma-aikaan 9-vuotias eli ihan hirveästi tuosta ei ole muistikuvia...

  ReplyDelete
  Replies
  1. No osaathan sä silti uida, vaikkei pohjoismainen uintitasotesti meniskään läpi? Musta se selkäuinti oli kaikista kivoin, taisin mennä sen 50m vapaatyyliä myöskii selkäuintia :D

   Delete
  2. No joo, saan mä uima-altaan päästä päähän räpiköityä eli oisko se sit just sen 50m yhteensä? :D

   Delete