10 Jan 2013

Vuosikatsaus


Nyt kun 2012 alkaa olla jo historiaa, voisin pohdiskella menneen vuoden tapahtumia omalta kohdaltani. Näinhän näissä blogeissa on tapana tehdä ja pieni itsetutkiskelu on mun mielestä aina paikallaan! Aattelin ensin tehä tästä aika lyhkäsen jutskan ja jättää kuvitukset sikseen, mutta innostuin sittenkin selaamaan vanhoja kuvia ja väsäämään kollaaseja, mikä on ihan hyvä juttu, koska hävettävän vähän tulee fiilisteltyä vanhempia otoksia.

Viime vuosi toi mukanaan monia muutoksia, kuten vuodet nyt yleensäkin. Onhan vuosi sentään aika pitkä aika. Alkuvuotena selviydyin ekasta yliopistolukukaudesta ikinä, piipahdin Suomessa lomilla ja reissasin vähän Saksan sisällä. Aloin myös miettimään entistä enemmän kulutustottumuksiani sekä ruokailun että materian ohelta, mikä on muuttanut mua vuoden aikana aika paljon. Vuoden puolivälin suuria muutoksia oli muutto yhteen poikaystävän kanssa ja koko vuoden kohokohtana reissu Espanjaan. Loppuvuodesta jäi mieleen melko hektinen työ-koulu-elämä ja joululoma Suomessa. Mutta tässä näitä kollaaseja:

Tammikuu
Ostin veronpalautusrahoilla pitkään haaveilemani DSLR-kameran (mikä tää on suomeksi?) ja sillä kuvattiin lähes kaikkea näköpiiriin osuvaa, kuten vaikka oman huoneen ikkunaa tai maisemaa poikaystävän entisen asunnon ikkunasta. Taikka sitten omaa naamataulua ja autiotaloja, joissa käytiin mun parhaan kaverin Adrin kanssa pyörimässä.

Helmikuu
Helmikuussa alkoi lukuloma, jolloin piipahdin Suomessa tanssimassa yksiä 50-vuotiskekkereitä. Mun suomioppilaan Laorin kanssa taas käytiin Hallen eläintarhassa. Harrastin nimittäin vuosi sitten huvikseni suomen kielen opettamista ja meistä tuli hyviä kavereita mun oppilaan kanssa, joka on muuten nyt vaihdossa Suomessa! Helmikuussa oltiin myös kavereiden kanssa vuoden ekalla piknikillä - toivon hartaasti, että tämänkin vuoden helmikuun sää suosii piknikkejä! Vasemmassa yläkuvassa siis Suomi, alakuvassa Saksa viikkoa myöhemmin.

Maaliskuu
Tän kuun kohokohta oli ehdottomasti reissu opiskelukaveri Alfien luo Dresdeniin. Nätimpää vanhaa kaupunkia saa etsiä! Matkailulinjaa jatkettiin poikaystävän perheen kanssa, tällä kertaa kohteena Harzin vuoriston tippukiviluolat (voin vain suositella!). Laorin kanssa mentiin oopperaan katsomaan modernia balettia. Maaliskuun lopuilla grillattiin kaveriporukalla - kuvassa mun lisäksi Adri, jota jostain syystä luullaan usein mun veljeksi :D

Huhtikuu
Huhtikuussa kiertelin paljon kuvailemassa Hallea (eka ja vika kuva). Ensimmäisessä kuvassa on meidän instituutin kirjasto, viimeisessä taas Hallen Marktplatzin eli toriaukion kirkontornit. Yhtenä päivänä tehtiin ex tempore -iltareissu Berliiniin erfurtilaiskaverini Zacin kanssa, joka soitti moottoritieltä tulevansa hakemaan mut viiden minuutin päästä, ja niin sitä sitten mentiin. Vietettiin myös meidän meksikolaisvahvistuksen läksiäisiä, muistaakseni jopa kolmena eri iltana ennenku se sitten lähti. Ei toki takaisin Meksikoon, vaan Kölniin.

Toukokuu
Tehtiin poikaystävän kanssa päiväreissu Wernigerodeen hämmästelemään Harzin vappua. Mun sen aikasesta työpaikasta Suomikoulusta taas oltiin lasten kanssa vähän Heurekan tapaisessa tiedekeskuksessa Wolfsburgissa. Yhden viikonlopun vietin Annan luona Berliinissä - englantilaisen Annan oon tuntenut ekasta aupair-ajastani asti ja ollaan onneksi pystytty näkemään toisiamme lähes joka vuosi jossain päin maailmaa.

Kesäkuu
Urban exploreiltiin Leonien kanssa Hallen hylätyissä taloissa oikein antaumuksella ja tein myös muuten pitkiä kävelylenkkejä Saale-joen varrella, kun muu Saksa tunnelmoi jaliskisoja ja vietin kesäöitä ulkona kavereiden kanssa ympäri kaupunkia keikkaroiden. Juhannusta juhlittiin yhdessä kavereiden kanssa - jostain syystä musta on tullut Saksassa asuessa paljon suomalaisempi kuin koskaan olin Suomessa ja pitää järjestää erikseen kaikenmoisia Suomi-kekkereitä. Seuraavat Suomi-aiheiset iltamat on huomenna, heh.

Heinäkuu
Koin Leipzigin ensimmäistä kertaa melkein vuoden Hallessa asumisen jälkeen, vaikka kyseinen kaupunki tosiaan sijaitsee puolen tunnin junamatkan päässä - esimerkiksi monet mun opiskelukavereista ajaa joka päivä Leipzigista Halleen luennoille (hullua puuhaa herätä vapaaehtoisesti niin aikaisin..). Olin myös ensimmäistä kertaa sellaisessa autobahn-ruuhkassa, jossa pystyi nousemaan autosta ulos ihmettelemään seisahduksen syytä (ja ottamaan valokuvia..). Kollaasin viimeinen kuva on Halle Neustadtista, jossa hylätyt kerrostalot kertovat omaa tarinaansa DDR:n ajoista.

Elokuu
Elokuussa alkoi tapahtua oikein kunnolla: etsittiin poikaystävän kanssa mukava yhteinen kotikolo Hallesta ja mä jätin molemmat työpaikkani Braunschweigissa. Tää muutos innosti kuvaamaan niin paljon, että elokuun kuvasaldo on ehdottomasti kaikista isoin. Muurattiin meidän pihalle kukkapenkki jo muuttoa seuraavalla viikolla ja käytiin pulikoimassa uuden naapurin kanssa lähipaikkakunnan tekojärvessä, jonka vesi oli hämmästyttävän kirkasta. Kuun lopulla lähdin taas käymään Suomessa - vuoden 2012 aikana Suomi-visiittejä kertyi ennätykselliset kolme kappaletta!

Syyskuu
Syyskuussa keksittiin kavereiden kanssa kiipeillä ilta-aikaan kirkon seinää pitkin ja järjestää reppuselkäkantokilpailuja. Vähän samanlaista yökoheltamista kuin kesäkuussakin siis, mutta just sellasia lämpimiä iltoja ja hulluja päähänpistoja sitä tuleekin nostalgisoitua. Mulla kävi kissavieraan lisäksi myös kaksi suomalaista kaveria kylässä, joiden kanssa kakkuiltiin Hallen hienoimmassa konditoriassa (huomaa kuvan koala). Myös syksy teki salakavalasti tuloaan, tai no kuuleehan sen jo kuun nimestäkin.

Lokakuu
Lokakuussa se sitten tapahtui: tipuin sieltä kirkon seinältä ja nyrjäytin nilkkani. Just sopivasti ennen viikon reissua Espanjaan, jossa mm. couchsurffasin Carlosin luona ja vaellettiin vuorilla. Sää oli ihanan lämmin ja reissasin loistoseurassa, vaikka yksinhän mä sinne lähdin. Ennen yliopiston alkua tehtiin vielä aika spontaani 45km pyörälenkki Adrin kanssa. Sillä matkalla kiipeiltiin välipalat villiomenapuista ja tavattiin mun lentokenttäkaveria avolouhoksen kiipeilyseinällä.

Marraskuu
Marraskuu yllätti pimeydellään. Jotenkin sitä oli unohtanut, että neljään vuodenaikaan sisältyy myös talvi harmaine sadepäivineen. Elettiin ihan tavallista arkea, mitä nyt näpertelin kotona kierrätystaidetta vanhoista vessapaperirullista ja silloin tällöin kävin kuvailemassa syksyä. Kuvissa oikealla ylhäällä on meidän takapiha ja oikealla alhaalla Hallen Saline - Euroopan ainoa suolaa tuottava museo, kuten ratikan pysäkkikuulutus kertoo.

Joulukuu
Joulukuu meni suurilta osin töissä ja yliopistossa, kotona kävin lähinnä nukkumassa. Hyppytunneilla ehdin ihastelemaan ensilunta ja rämemajavia. Vuoden loppuviikot ja vuodenvaihde vietettiin talviparatiisi-Suomessa kotiväen passattavana ja joulunajan tunnelmasta nauttien.


Tänä vuonna oon luvannut harjoitella kiitollisuutta, inspiroitua luomaan enemmän, nähdä ihan yhtä paljon kavereita kuin viime vuonnakin sekä lukea tarpeeksi. Aion myös jatkaa turkin kielen opiskelua, päästä tositoimiin espanjan kanssa (toivon mukaan vaihtolukukauden merkeissä) ja ottaa yliopiston käymisen vähän rennommin - turhasta stressistä ei saa kuin vatsahaavan ja aikaahan mulla on siitä kuuluisesta ikäkriisistä huolimatta vielä vaikka kuinka.

13 comments:

 1. huikealta kuulostaa, vauhdikasta menoa ja ihanan seikkailullista elämää korvaani ! you go girl !

  ReplyDelete
  Replies
  1. vuoden ekat liftisuunnitelmat on jo tehty.. joskohan tästäkin vuodesta tulis yhtä vauhdikas! 8)

   Delete
 2. Eiks se DSRL oo ihan vaa järjestelmäkamera suomeksi?

  Paljon on vuoteen mahtunut, mä en ees viittinyt tällaista alkaa väkertää, kun tuntuu että oli niin tasasta eloa koko vuosi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. järjestelmäkamera kuulostaa niin kummalliselta sanalta :D
   noita tapahtumia alkaa muistaa paremmin ku selaa kuvia läpi, ihan varmasti on sunkin vuodessa ollu kohokohtia, jotka on jo painunu unholaan :)

   Delete
 3. Huomasin tuolta tekstistä, että olet ollut myös töissä eli töissä ollessasi oletko ollut saksalaisella vakuutuksella vai ihan sillä eurooppalaisella sairasvakuutuskortilla? Opiskelen itsekkin tutkintoa Saksassa ja haluttaisi lomilla tienata rahaa, mutta Kelan sivuja tiirailtuani olen tullut lopputulokseen, että siirtyisin sitten pois Kelan piiristä. Ei kiinnosta maksaa hirveitä vakuutusmaksuja Saksaan -_-
  Olisin laittnut mailia, mutta en nyt löytänytkään sun osotetta. (Muistelin sen joskus täällä kyllä nähneeni) :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi!

   Oon ollu töissä joko suomalaisille yrityksille tai palkkioperusteella ('Honorarbasis'), joten vakuutusjutuista ei oo ollu tähän mennessä vaivaa.

   KELA:n sivuilla lukee kuitenkin seuraavaa:

   "Jos olet opiskelun ohessa töissä, siirryt EY-asetuksen pääsäännön mukaisesti yleensä työskentelymaasi sosiaaliturvaan. Et voi samanaikaisesti kuulua Suomen sosiaaliturvaan. Näin on siinä tilanteessa, kun _työskentelyn kestoon ja palkan määrään_ liittyvät vähimmäisedellytykset täyttyvät ja palkastasi pidätetään sosiaaliturvamaksuja. Näin ollen ilmoita aina ulkomailla tekemästäsi työstä Kelaan."

   "_Alle vuoden_ kestävä työskentely pitää sinut Suomen sosiaaliturvan piirissä. Yli vuoden työskentelystä et voi enää säilyä Suomen sosiaaliturvassa."

   Eli jos oot vaan lomilla töissä (etkä tienaa yli opintotuen tulorajojen) niin mitään ongelmaa Suomen suhteen tuskin on. Saksalainen työnantaja tosin saattaa vaatia ties mitä kaavakkeita - hain kerran saksalaiselle työnantajalle ja homma kaatui omaan byrokratiaturhaantumiseen. Toivottavasti sulla on sen suhteen enemmän onnea! :)

   Delete
  2. "Jos lähdet Eurooppaan hyvin lyhyeksi ajaksi tai pienipalkkaiseen työhön, esimerkiksi työharjoittelijaksi tai au pairiksi, et välttämättä pääse työskentelymaasi sosiaaliturvan piiriin, koska työsi ei täytä työskentelyn vähimmäisvaatimuksia. Näissä tapauksissa voit säilyä Suomen sosiaaliturvassa ainoastaan, mikäli työskentelysi toisessa EU/ETA-maassa tai Sveitsissä on tilapäistä eli kestää alle vuoden eli sinun katsotaan asuvan edelleen Suomessa."

   Tuo on kanssa Kela:n sivuilta. Pitää varmaan niille kirjoittaa ja kysyä, että pitääkö työn keston olla alle vuosi vai ihan oleskelun kesto..Kun kuitenkin se kolme vuotta tässäkin hommassa menee :/

   No eipä se auta kun kysellä, ja kiitos vastauksesta :)

   Ja asian vierestä vielä, kun kerran muutenkin ja tänne kirjoitan:
   kiva blogi sulla. On tullut jo jonkin aikaa lueskeltua :)

   Delete
  3. Tietysti paras on jos lähetät niille mailia, sieltä vastataan kuitenkin melko nopeasti ja informatiivisesti ainakin mun kokemuksien mukaan :)

   Mutta tosta sun kopioimasta lauseesta tulkitsisin myös, että sun tapauksessa pysyisit Suomen sosiaaliturvan piirissä, koska:

   * oleskelu ulkomailla on tilapäistä (opiskelu)
   * oot edelleen Suomen sosiaaliturvan piirissä
   -> työskentely loma-aikana (päätoimisen opiskelijan status säilyy + tulorajat ei ylity) ei täyttäis työskentelyn vähimmäisvaatimuksia
   -> ei tarvii murehtia Suomen sosiaaliturvasta putoamisesta

   Lisäsin muuten ton mailiosotteen takas sivupalkkiin. Päätin joskus upottaa sen kuvaan, ettei roskapostin lähettäjät löydä sitä hakukoneista ja unohdin koko homman ihan täysin. Hyvä siis, että muistutit! :)

   Ja kiitos kovasti, mukavasti piristää kuulla (tai paremminkin lukea) lukijoista jotain! Saanko udella missä päin Saksaa sä opiskelet? :)

   Delete
  4. Opiskelen siis Berliinissä. Olen kemianopiskelija Fu:ssa :)
   Jos nyt oikein olen blogiasi tavannut niin taidettiin aloittaa samaan aikaan Saksassa opiskelu. Nyt siis toinen lukukausi menossa. Tai sitten olit puolta vuotta edellä ja kun laiska olen niin en jaksa tarkistaa :D

   Hihi nykyään tulee enemmän luettuja blogeja, mutta ei tosiaan tule kommentoitua koskaan. Täytyy kyllä sanoa, että olen kateellinen kissa vieraistasi. Täällä harvemmin tulee kissoja vastaan (^._.^)~

   Delete
  5. Eipä kyllä sen puoleen rämemajaviakaan tule vastaan :(
   tahdoisin vain baijada x)

   Delete
  6. Mulla on kolmas lukukausi menossa, tai toinen lukuvuosi, miten sen ottaa :) Eli syksyllä 2011 alotin opiskelun. Hei oon helmikuun ekana viikonloppuna Berliinissä, nähäänkö? :)

   Delete
  7. Voidaan nähdä ja laitoin sulle mailia niin helpompi kommunikoida :)

   Delete