7 Aug 2012

Reissuhistoria 2008-2011

Paulan Bucketlist -postaus innoittaa kyhäämään kokoon josjonkinmoista maailmanvalloitussuunnitelmia, mutta haaveilujen sijaan päätin koota pienen yhteenvedon siitä, missä olen jo ehtinyt käymään. Ylioppilaskirjoituksista alkaen on joka vuosi tullut heiluttua jossain päin maailmaa reppu selässä ja toivoa sopii, ettei tämä vuosi luo poikkeusta!

2008 - Irlanti


Ylioppilaskirjoitusten jälkeen tuolloin ammoisina aikoina vuonna 2008 lähdin ekalle reppureissukierrokselleni ikinä - suuntana Irlanti. Idea oli oikeastaan kiertää koko Etelä-Irlanti, mutta siellä olikin niin paljon nähtävää, ettei moista kierrosta kahdessa ja puolessa viikossa tehtykään. Päädyin reissaamaan Dublinista Wicklow'n vuoristoalueen läpi Carlow'n ja Kilkennyyn ja takaisin Dubliniin. Suosittelen ehdottomasti katsastamaan Wicklow'n, paikka ei ole ollenkaan kaukana Dublinista ja maisemat ovat henkeäsalpaavat! Irlannin julkinen liikenne jättää valitettavasti vähän toivomisen varaan, mutta liftaamalla pääsee hyvin eteenpäin, tutustuu samalla paikallisiin ja kuulee parhaat kohdevinkit. Päädyinpä majoittumaankin yhden kyydittäjän luona ja kuuntelemaan villejä tarinoita kyseisen papan nuoruuden Kolumbian-reissuilta.

2009 - Interrail Euroopassa


Reili Euroopassa oli jo pitempään suunniteltu juttu, mutta kesällä 2009 siitä tuli totta, sillä satuin voittamaan reililiput nettikilpailusta. Ei hassumpi juttu! Reissusta tuli aika siksakkia, koska kiersin kavereiden luona ja satunnaisten mielijohteiden perässä. Yhteensä reissupäiviä oli 40 tällä Länsi-Euroopan kierroksella. Aloitin Bremenistä, junailin Amsterdamin, Brysselin ja Luxembourgin kautta Pariisiin, josta suuntasin yöjunalla Italiaan. Seuraavana listalla oli Barcelona, josta jatkoin Sveitsin, Etelä-Saksan ja Itävallan kautta Prahaan ja sieltä entisen aupair-perheeni luokse Kieliin, Pohjois-Saksaan. Siellä tapasin yhden kaverini perheineen, joiden autolla hurautimme kanaalin yli Englantiin ja kotiin liitelin Lontoosta. Junamatkailu on muuten loistava tapa saada yleiskuva suuresta pinta-alasta ja monesta maasta!

2010 - USA ja Costa Rica


Seuraavan kesän matka toteutui kun kutsu kuului kaverin häihin Yhdysvaltoihin. Jostain syystä mulle on kerääntynyt ystäviä kaikkialta maailmasta ja kekkasin käydä moikkaamassa paria muutakin samalla reissulla, joten reitti johti New Yorkista Buffalon, St. Louisin ja Chicacon kautta Kansasiin ja lopuksi Pittsburgiin. Yhdysvalloista haaveileville voin suositella lämpimästi Chicagoa (tykkäsin jopa enemmän kuin New Yorkista!) ja vastapainona Kansasin aavekaupunkeja. Yhdysvalloissa olisi kahlaamista vähän pidemmällekin reissulle, mutta ehti niiden viiden viikonkin aikana jotain näkemään. Auto on kulkuvälineenä ehdoton - kokemuksesta voin kertoa julkisen liikenteen olevan harvassa, sekä kallista ja epäluotettavaa.


Ja kun jo sillä puolella lätäkköä oltiin, buukkasin parin viikon reissun monivuotiseen haavekohteeseeni Costa Ricaan. Aikamoinen päähänpisto lähteä couchsurfaamaan yksin noin kauas entuudestaan täysin tuntemattomaan maahan, jonka kieltä ei edes puhu, mutta hyvinhän kaikki sujui. Sain uskomattomia kavereita ja näin sellaisia maisemia että huh-huh. Reissu toistoon heti kun espanja sujuu kunnolla! Ja parissa muussakin maassa tolla suunnalla olis kiva kierrellä.

2011 - Suomi ja Norja


Monilla matkoilla ja ulkomaavuosina olen usein kuullut kysymyksen: "no millaista siellä Lapissa oikein on?", johon olen joka kerta vastannut samalla tietämättömyydellä: "no enhän minä koskaan ole käynyt koko Lapissa." Viime kesänä tuli korjattua tämä vääryys ja samalla näytettyä pala kauneinta kotimaata saksalaiselle poikaystävällekin. Koukattiin myös Norjan puolelle ihailemaan vuonoja ja keskiyön aurinkoa. Hyttysiä lukuunottamatta aivan mahtava reissu: näin sitä opittiin, ettei aina ole pakko mennä merta edemmäksi kalaan..

Tätä kirjoittaessa kaihertaa takaraivossa epätietoisuus siitä, minne tänä kesänä tulisi suunnata. Aikaa ja rahaa on vain rajoitetusti käytettävissä, ideoita kyllä sitäkin enemmän. Jos en saa ketään lähtemään liftausreissulle ihanminnevain, painun keskenäni vaikka bussilla Puolaan. Toivottavasti. Kirjoittelen muuten myös into piukassa enemmän yksittäisistä matkoista, jos kiinnostusta löytyy! Kukapa ei mielellään nostalgioisi vanhoja reissujaan *.*

Kartat kuukkelista ja oransseista viivoista kiitokset Paintille!

4 comments:

 1. Matkapostaukset kiinnostavat ihan aina, joten kirjoittele ehdottomasti, KAIKISTA NOISTA :).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noniin, näppäimistö sitten vaan sauhuamaan, juttua kyllä riittäis! :D

   Delete
 2. Tää oli kiva postaus, tekee mieleni tehdä itsekin vastaavanlainen, mut menisköhän mulla ehkä vähän hermot noiden karttojen kanssa :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Paintilla toi on aika simppeli juttu, eli kartat kehiin! D

   Delete