25 Jun 2012

Minä vs muuttopaperisota

Saksassa muuttaminen on ihan käsittämätöntä paperityötä. Tai mikäs tässä maassa nyt ei olisi. Asunnon löytäminen on koko prosessin helpoin vaihe, ainakin täällä Hallen asuntomarkkinoilla. Uusia asuntoja kunnostetaan vanhoista, DDR:n aikana autioituneista taloista (muista Bundeslandeista virtaavilla rahoilla) jatkuvalla syötöllä ja tuleva vuokraaja saa käytännössä valita asuntonsa laajasta valikoimasta sen sijaan, että kamppailisi muiden kiinnostuneiden kanssa asumuksista.

Mutta sitten se alkaa: lomaketta siellä ja toista täällä. Muistan kouluikäisenä rakastaneeni lomakkeita. Täyttelin tyhjiä Yves Rocher -tilauskuponkeja huvikseni ja kaikkia muitakin vastaavia lippulappuja, mitä vain kotoa sattui löytymään. Mikään ei ollut hauskempaa, kuin sovittaa sukunimen kirjaimet (yksitoista kappaletta) niille varattuihin laatikoihin. Nyt ei kyllä huvittaisi. Pitäisi toimittaa kopiota passista, täytettyjä henkilötietolomakkeita, edellisen vuokranantajan suosituksia, todistuksia opiskelupaikasta ja tuloista ja niin edelleen. Kaikkea ne keksiikin.

Ja kun paperisota on ohi, voikin alkaa tekemään käytännön järjestelyjä. Muuttoauto pitänee hommata jostain autonvuokrausfirmasta, koska kellään tutulla ei ole passelia pakettiautoa. Mistäköhän niitä muuttolaatikoitakin taikoisi opiskelijabudjetilla? Näissä kauniissa vanhoissa rakennuksissa ei muuten tietenkään ole hissiä. Ravaan kyllä mielelläni hyötyliikunta mielessä päivittäin useampaan otteeseen kolme kerrosta ylös ja alas, mutta muuton kohdalla olisi kiva turvautua hissipalveluihin. Vaatekaapit on astetta painavempia, puhumattakaan sängyistä. Noh, eiköhän tästä jotenkin selvitä. Uuteen asuntoon ei onneksi ole ensimmäistäkään porrasta!

Ensi kuun lopulla siis päästään muuttamaan ja siihen asti on vielä paljon tehtävää, vaikka varsinaiset kämppäsopimukset on jo takanapäin ja avaimet melkein kädessä. Tällaisena pikku sivulausevinkkinä vaan, että saksalaisissa asunnoissa ei usein ole keittiötä (mitäs me nyt sellasella...). Meillä kävi tuuri: asunnossa on keittiön kaapistot, hella ja lavuaari-hana-viritelmä vanhojen asukkaiden jäljiltä, mutta sellainen pikku juttu kuin jääkaappi puuttuu kokonaan. Nykyajan mukavuuksiin kuuluu myös pesukone, jota meillä ei myöskään ole. Lisäksi nimmaria pääsee harjoittelemaan vielä ainakin sähköyhtiön ja internetoperaattorin sopimuksiin.

Mutta en malta odottaa, että päästään vihdoin asettumaan uuteen osoitteeseen! Tässä kimppakämpässä asuminen ei nimittäin ole alusta asti oikein toiminut toiveiden mukaisesti, mutta siitä saatan kirjoittaa lisää kunhan olen ensin turvallisesti näiden seinien ulkopuolella ;)


7 comments:

 1. Tsemppiä muuttoon, mullakin moinen takana - onneksi suhteellisen helppo, kun raahasin vain kamat tähän 100 metrin päähän poikaystävälle. :D

  Kirjoita ihmeessä valituksia kimppakämppäilystä, uskon että pystyn samaistumaan asuttuani viisi vuotta erilaisissa kimppakämpissä ja mitä sekalaisimmilla kokoonpanoilla!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti, sitä tarvitaan! Kannatti ajoittaa muutto just pahimpaan koulustressivaiheeseen :D Annan varmasti näppäimistön laulaa kanssa-asukeista, kunhan oma nimi on turvallisesti pois sopimuksista ;)

   Delete
 2. Joo, sitä laulamista kaivataan täälläkin, juorut on aina kivoja! Muutenkin nää täällä / Itävallassa ;) tapahtuvat asiat kiinnostaa kovasti, ja varsinkin nää muuttoon liittyvät. Mulla kun toivottavasti olis tossa ensi vuoden alussa muutto omaan kämppään :P Suapi nähdä :)

  ReplyDelete
 3. Ps. Blogista löytyy sulle haaste :)

  http://travelordietrying.blogspot.de/2012/07/blogger-award.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti haasteesta ja muista raportoida mahdollisesta muutosta! ;)

   Delete
 4. AnonymousJuly 03, 2012

  Hei, onko sinulla sähköpostiosoitetta josta käsin sinua voisi vielä lähestyä kysymyksin koskien yliopisto-opiskeluja Saksassa! En ainakaan löytänyt blogsi sivuilta. Kiitos! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi, sähköposti löytyy sivun alalaidasta (ja nyt myös Formspringistä!), mutta siirrän sen tohon sivupalkkiin tulevaisuuden varalle, että löytyy helpommin! :)

   Delete