9 May 2012

Älä matkusta Peruun?

Jostain sattuneesta syystä Peru on alkanut kiinnostaa, joten olen alkanut kerätä tietoa aiheesta. Aloitin lainaamalla yhden opuksen yliopiston kirjastosta. Kirja on Eleonore von Oertzen ja Ulrich Goedeking -nimisten heppuleiden kirjoittama Peru vuodelta 2004, mutta kirjan nimeksi sopisi paljon paremmin Perun ongelmat tai Älä matkusta Peruun. Laitetaanpa parit epäsuorat siteeraukset:
 • Rannikolla harjoitetaan paljon  kalastusta, minkä huomaa kyseisissä kalastuskaupungeissa erityisen hyvin omalla nenällään ja siitä, että kalakannat meressä uhkaavat kuolla sukupuuttoon
 • Rannat eivät sovellu uimiseen: rannikon vaaralliset virtaukset voivat vetää uimarin kauemmas merelle ja hiekkarantojen sijasta rannikkoviivaa koristavat aavikosta nousevat jylhät kalliot. Rantakasvillisuutta ei ole.
 • Kokonaiset kaupunginosat voivat olla vaarallisia niille, jotka eivät niissä asu, mutta vaarallisuutta on vaikea tunnistaa pelkästä ulkonäöstä
 • Liikennekaaos on Limassa arkipäivää ja vieläkin hermoja raastavampaa kuin muissa latinoamerikkalaisissa suurkaupungeissa. Paikallisten töihin matkustaminen saattaa kestää tunteja. Nopeajunalinjan rakentaminen jämähti alkuunsa. Niillä, joilla on vähän rahaa, voivat matkustaa bussilla, mikä sinässään on oikea seikkailu: kukaan ei tunnu tietävän, mitä reittiä bussi ajaa, matka kestää tuntikausia ja ihmiset pakataan kulkuneuvoihin kuin sardiinit purkkiin. Taksilla ajaminen on vielä riskantimpaa, sillä kuka tahansa voi liimata taksitarran autoonsa, taksimittareita ei ole olemassa ja taksikuskeilla ei usein ole aavistustakaan siitä, minne hänen pitäisi ajaa.
Kun espanjalaiset valloittajat perustivat Liman eli niin kutsutun "Kuninkaan kaupungin" vuonna 1535, ihailtiin Río Rimacin laaksoa sen miellyttävän ilmastonsa vuoksi. Tämä fataler Irrtum, eli kohtalokas virhe johtui perustamisajankohdasta keskellä kesää. Opin nimittäin myös, että talvella Limassa on garúa, eli loputon tihkusadekausi, jolloin ilmankosteus on käsittämättömän korkea ja tihkusade huolehtii myös siitä, että 16 lämpöastetta tuntuu epämiellyttävän kylmältä. Sade ei kuitenkaan kastele tarpeeksi esimerkiksi maanviljelyskäyttöä varten. Auringon näkemistä ei talvella ilmeisesti muutenkaan tarvitse toivoa, eli vaatteet ei ikinä kuivu ja taloissakin on jäätävää, koska mitään lämmityskeinoja ei ole.


Kaikki ylläoleva teksti on siis von Oertzenin ja Goedekingin kirjasta, mutta en voi uskoa, että todellisuus olisi yhtä harmaa. Myönnetään, että olen vasta sivulla 28, mutta tähänastinen teksti on ollut niin täynnä negatiivisia seikkoja ja positiivisia asioita on saanut etsimällä etsiä (esim. kylmästä vedestä johtuen meressä ei ole haita! Mutta eihän siellä voinut uida muutenkaan..) että vähän alkaa tulla epäuskoinen olo.

siirtymäkuva seuraavaan aiheeseen, heh!
Mutta, perufiiliksissä bongasin aiheeseen sopivasti liittyvän Sarin blogin ja uusimpana postauksena oli tällainen kysymyshommeli, jonka päätin huvikseni täyttää.

1. Jos sinun olisi muutettava ulkomaille, mihin maahan muuttaisit?
Väliaikaisesti muuttaisin melkein minne vaan! Ihan ensimmäisenä tekis mieli testata omia rajojaan Keski- tai Etelä-Amerikassa. Loppupeleissä oon tosin melko eurooppalainen ja jämähdän varmaan tälle maanosalle, mutta kattellaan nyt minne elämä vie.

2. Mitä sellaista kannat mukanasi jota et ikinä jätä kotiin?
Täytyy myöntää, ettei mitään sellasta ole. Paitsi avaimet nyt tietty, ilman niitä en pääsis enää sisälle, mut muuten voisin jättää (ja jätänkin usein) kännykät, lompakot ja kamerat yms kotiin, vaikka ne standardina lojuuki laukun pohjalla.

3. Minne et missään nimessä haluaisi matkustaa?
Jonnekin sotatantereelle (tai vastaavalle), on tää henkikulta kuitenkin sen verran kallis.

4. Mikä on ärsyttävin ilmiö blogimailmassa?
Bloggaajien loputon mollaaminen anonyymisti ilman järjen häivää.

5. Minkä neuvon antaisit 10 vuoden takaiselle itsellesi?
En varmaan mitään. Oon tähän mennessä onnistunu tekemään kaiken melko onnistuneesti, virheineen kaikkineen, haha!

6. Mitä ruokaa et voi sietää ja miksi?
Siedän periaatteessa kaikkia ruokia, oon vaan siirtynyt vähän valikoivampaa ruokavalioon. Tietämättömänä söisinkin kai ihan kaikkea mitä tarjotaan, mutta yritän vältellä eläinperäisiä tuotteita.

7. Mitä tekisit jos saisit tietää että sinulla on joku vaikea sairaus ja elinaikaa 7 päivää?
Heittäisin repun selkään ja lähtisin siltä paikalta Costa Ricaan.

8. Jos voisit palata ajassa taaksepäin, muuttaisitko jotain?
En yhtään mitään. En omassa henkilöhistoriassani enkä maailman historiassa. Jos kaikki ei olis mennyt niinku meni, meidän maailmamme saattais nyt näyttää ihan eriltä, ja musta tää maailma on kuitenkin ihan kiva paikka. Eletään ennemmin hetkessä kuin menneisyydessä.

9. Lähtisitkö Peruun matkalle tai pidemmäksi aikaa? Miksi? Miksi et?
Joo! Vaihtolukukausi odottaa syksyllä 2013 jos kaikki menee nappiin. Lähtösyinä oman itsensä testaaminen, kielitaidon parantaminen ja kaikki opiskeluun liittyvä kenttätutkimushässäkkä yms, josta tuskin haluatte tässä blogissa lukea ;)

10. Mitä blogeja luet säännöllisesti?
Sivupalkista voi bongata mun suosikit, seuraan myös aktiivisesti muita ulkosuomalais/saksalaisblogeja.

11. Jos voisit pelastaa 3 tavaraa maanjäristyksen takia sortumaisillaan olevasta kodistasi, mitä pelastaisit?
Ulkosen kovalevyn, siinä on kaikki mun valokuvat. Muuten varmaan tietokoneen ja järjestelmäkameran jo pelkästään siks, et ne on ollu kalleimmat hankinnat tähän mennessä. Oikeestaan ainoo merkittävä materiallinen asia mun elämässä on noi valokuvat, muiden menetys ois varmasti surullista mutta siitä pääsis yli. Kuvien menettäminen ois vähän kovempi pala.

randomkuvilla jatketaan: luonto ottaa omansa


8 comments:

 1. voi tyttö! haluttaa sanoa sulle jotakin, mutten osaa sanoa kuin sen, että hitto vie olet inspiroiva ja tuntuu, että omakin rohkeustaso tässä nousee taidokkaita ja kiinnostavia sanojasi lueskellessa, keep on going !

  ReplyDelete
  Replies
  1. kiitos, tätä myöten on sitten blogin tavoite saavutettu! ;)

   Delete
 2. Haluan ehdottomasti kommentoida noita Peru-juttuja. :D

  Kalastus on yksi tärkeimmistä elinkeinoista, kyllä. Nenällään tai oikeastaan millään sitä ei kyllä oikeastaan huomaa. Paitsi että kalaruoat on ihan parasta ruokaa koko maassa.

  Rannat soveltuvat uimiseen melkein koko rannikolla. Perinteiset hiekkarannat toki löytyvät pohjoisesta mutta kyllä meillä täällä Limassakin on kilometrikaupalla hiekkarantoja ja rantaravintoloita. Rantakasvillisuutta on. Jylhiä kallioita on lähinnä Paracasin kansallispuistossa.

  On totta että kokonaiset kaupunginosat voivat olla erittäin vaarallisia. Sen kuitenkin huomaa noin sekunnissa.

  Liikennekaaos-osio on totta. Paitsi että sähköjuna valmistui ihan hiljattain ja on nykyisin käytössä. Siinä on vain yksi linja mutta se kyllä toimii hienosti. Myös metropolitana-bussit kulkevat joissain paikoissa ja sillä pääsee kaikkien ruuhkien ohi. On myös vähän liioiteltua väittää ettei kukaan busseissa tietäisi minne se on menossa tai että se olisi vain niille joilla on "vähän rahaa". Yleensä hiemankaan varakkaammat vain nyrpistelevät nenäänsä julkiselle liikenteelle ja ottavat taksin tai ajavat omalla autolla. Takseissa ei yleensä ole ongelmaa jos tietää minne on menossa. Turvataksitkin on keksitty. Itse kyllä suosin julkista liikennettä aina kun mahdollista, koska taksi on sinänsä riskialttiimpi kyllä. Kertaakaan en ole törmännyt taksikuskiin joka ei tietäisi minne pitää ajaa.

  Osio espanjanalaisten valloittajien ihastuksesta Río Rimaciin on totta. Myös ilman kosteus talvella on totta. Myös garúa on totta, mutta aika liioitellulta tuo vaikuttaa, koska garúan määrä riippuu asuinalueesta. Mitä lähempänä rantaa ja keskustaa, sitä enemmän sitä on. Meillä Molinassa paistaa joskus jopa aurinko. Mutta talvi on täällä hyytävän kylmä juuri tuon kosteuden takia ja vaikka pyyhkeen kuivuminen on ihan oikeasti ihme. Taloissa on jäävää, lämmitystä ei ole. True.

  Mulla meni 2 kuukautta huomata että asuin käytännössä vuoren juurella. Garúa esti näkymät. Aurinko pilkisti esiin ensimmäistä kertaa myöskin parin kuukauden Limassa asumisen jälkeen, tämäkin La Molinassa sijaistevalla kampusaslueella. :D

  Mutta ompas ihme kirja. Kirjoittajalla varmaan on ollut kurjaa Perussa. :D

  Vähän todellisempaa kuvaa Perusta:
  http://www.peru.travel/
  http://www.youtube.com/watch?v=DEI9UW_zVU4

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi,

   Suurkiitos tästä kommentista, vähän elättelinkin toivoja että tuut kommentoimaan jotain asiaan! Oon tänään lukenut inspiraation vallassa sun blogia läpi ja todellisuus näyttää nyt vähän erilaiselta. Mietin myös, että ton kirjan kirjottajilla on ollu kurja elämä, ei muuten voi kirjottaa kokonaista kirjan lukua yhdestä maasta sisällyttämättä yhtään positiivista seikkaa :D Hitto jos osaisit saksaa (olisit vaan valinnut sen siellä ammattikorkeessa!) ni siteeraisin noi kohdat sulle vielä alkuperäiskielellä! :D

   Delete
  2. Hahah joo ei, mä luin peruskoulussa pitkää saksaa ja vihasin sitä ihan aina niin paljon etten oppinut oikeastaan mitään ikinä kunnolla :D Hhaha. :D

   Delete
  3. Myönnetään etten mäkään saksaani koulun penkillä oppinu, heh :D

   Delete
 3. Mä en kestä miten monta kivaa blogia löyty Sarin kautta ! :D Sen pitäs tehdä näitä useemmin. Mut hei, täälläkin olis:

  http://www.rantapallo.fi/kaukokaipuu/2012/05/07/11-kysymysta-ja-vastausta/

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hee kiitti! Oli kyllä onnenkantamoinen että ylipäätään bongasin ton Sarin blogin! :)

   Delete