7 May 2012

Vaihtohaaveita

Joskus on vaan sellanen päivä, että tekis mieli olla jossain ihan muualla. Älkää käsittäkö väärin - Halle on mun sydämeni koti (heh), mutta tällaisena seikkailun- ja kaukokaipuisena sieluna veri vetää kuitenkin niin kauas kuin pippuri kasvaa. Tai ainakin sinne, missä Kolumbus luuli pippurin kasvavan.

Oon nimittäin suunnitellut vaihtolukukautta Perussa. Muita vaihtoehtoja olisi Kuuba ja Argentiina, mutta luulen että Peru ois eniten se mun juttu. Aikaisintaan voisin lähteä vaihtoon vasta vuoden päästä jo pelkän kielitaidonkin takia, mutta kai sitä sopii nyt jo haaveilla. Ei auta kuin treenata sitä espanjaa...

Kielitaidon treenauksen tekosyyllä olen koko viikonlopun tapittanut Cuéntame cómo pasó -nimistä espanjalaista televisiosarjaa, joka on Suomessakin pyörinyt muistaakseni YLE Teemalla nimellä Francon aikaa. Loistavilla päättelykyvyllä varustetut voivat johdatella sarjan nimestä sen sijoittuvan Francon diktatuurin aikaiseen Espanjaan, päähenkilönä aivan tavallinen keskiluokan perhe. Mielenkiintoinen miljöö höystettynä tavanomaisella perhe-elämällä ja sen kommelluksilla. Kiitos vain Espanjan telkkarille, joka tarjoaa kaikki jaksot täyspituisina netissä myös ulkomaille! Kielenä on tietysti espanja ilman minkäänlaisia tekstityksiä, mutta siinähän sitä oppii.

Sen lisäksi olen ahkerasti kuunnellut espanjankielistä musiikkia. Erityisesti vanhat Shakirat löysivät taas tiensä soittolistalle. Epäluuloisille suosittelen seuraavia kipaleita, täynnä melankoliaa tunnetta: 

Shakira - No (noi hiukset! )

Jotain uuttakin kuunneltavaa olen löytänyt - vähän iloisempia säveliä Perusta:


Nyt kun tässä jakelen vinkkejä, niin tämänhetkinen lempielokuva on ehdottomasti También la lluvia (suomeksi: Sade kuuluu meille, englanniksi: Even The Rain):


Oon kattonu ton leffan jo kolme kertaa ja trailerin ainakin kolmekymmentä kertaa. Mielenkiintoisen asetelman tekee se, että elokuva käsittelee elokuvan tekijöitä, ja elokuvan tekemisestä tehdään myös dokumenttia. Tavallaan kolme elokuvaa yhden hinnalla. Espanjalainen elokuvaryhmä siis matkaa Boliviaan tekemään elokuvaa Kristoffer Kolumbuksen saapumisesta Latinalaiseen Amerikkaan vuonna 1492. Oikeasti Kolumbus ei tosin rantautunut lähellekään Boliviaa, vaan nykyiseen Haitiin, mutta budjettisyistä elokuvan kuvakset ovat Boliviassa. Maassa protestoidaan samaan aikaan (vuonna 2000) väkivaltaisesti veden yksityistämistä vastaan. Näin myös Cochabambassa, jossa filmiporukka yrittää saada elokuvaa purkitetuksi. También la lluvia käsittelee tärkeitä tosielämän aiheita, joista keskeiseksi kysymykseksi nousee:

Miten on alkuperäisväestön oikeuksien laita yli viisisataa vuotta Kolumbuksen saapumisen jälkeen?

Suosittelen lämpimästi! Elokuvat ja sarjat, joissa käsitellään historiallisia aiheita sortumatta tarpeettomaan kuivuuteen kuuluvat ehdottomasti lemppareihini, plussaa tietysti liittymisestä Espanjaan tai Latinalaiseen Amerikkaan. Jos jollakulla on suositella samantyyppisiä leffoja ja sarjoja niin raapustelkaa niitä ihmeessä tonne kommenttiosioon :)


2 comments:

  1. Ha-haa! Pakko kommentoida, että oon jo useamman vuoden ajan ollut pakkomielteinen Cuentamo como paso -fani. Aivan huippunäyttelijät, hienosti rakennetut hahmot ja historialliset elementit mielenkiintoisesti sulautettu fiktiiviseen maailmaan. Espanjani ei vain harmi kyllä ole sillä tasolla, että ymmärtäisin ilman suomenkielisiä tekstityksiä mitään muuta kuin yksittäisiä sanoja, huudahduksia ja sanontoja, joten Suomen-vierailuilla oon aina saanut mukaan muistitikullisen ihanan siskoni tallentamia jaksoja. Yle Teemalla ollaan jo menossa Francon ajan jälkeisissä tunnelmissa. Sarjan suomenkielinen nimi on kyllä jotain käsittämätöntä. Francon kuolemaan asti se oli "Francon aika - näin sen koimme" ja kuoleman jälkeen "Francon jälkeen - Alcantaran perhe". En tajua, mikä siinä "Kerro minulle" -nimessä olisi niin pahaa ollut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itekki kattelin satunnaisesti Suomessa, nyt harmittaa ettei tullut seurattua aktiivisemmin. Tekstitykset olis tosiaan poikaa, mutta ehkä tää menee näinkin.. :D

      Delete