21 Apr 2012

Turvapaikan hakijoista Suomessa ja Saksassa

Olen tällä viikolla harjoitellut myöhässä olemista (integraatio kunniaan!), köpötellyt lähimaastossa valokuvaamassa ja istunut kavereilla katsomassa reissukuvia Japanista. Ideaaliratkaisu koulustressiin on nimittäin löytynyt: kun tekemistä on niin paljon ettei tiedä mistä aloittaisi, ei kannata aloittaa ollenkaan. Sen sijaan on hyvä lampsia ympäri kaupunkia, tutustua uusiin ihmisiin tai vaikkapa sivistää itseään esitelmällä turvapaikanhakijoiden tilanteesta Saksassa. Ajattelin ovelasti sujauttaa naapurustokuvien väliin pari vertailuluontoista faktaa aiheesta:


Suomessa turvapaikanhakijoilla on lupa liikkua hakuaikana koko Suomen alueella.
Saksassa liikkumista on rajoitettu kaupungeittain tai alueittain (Landeskreis/Bundesland). Jos turvapaikanhakija haluaa vierailla toisen osavaltion alueella (esimerkiksi sukulaisten luona), tulee hänen täyttää loma-anomus. Anomus voidaan hylätä. Ilman loma-anomusta alueelta poistunutta uhkaa sakko. Toistuvasti ilman lupaa alueelta poistunutta uhkaa rikosprosessioikeus.


Suomessa turvapaikanhakija saa työskennellä oleskeltuaan kolme kuukautta maassa, jos hän omistaa passin. Ilman passia työnhaku on mahdollista kuuden kuukauden maassa oleskelun jälkeen. Työlupaa ei tarvitse erikseen hakea.
Saksassa turvapaikanhakija ei saa ensimmäisen vuoden aikana työskennellä. Vuoden maassa oleskelun jälkeen turvapaikanhakija saa hakea työlupaa.


Suomessa turvapaikanhakija oppii suomen kieltä vastaanottokeskuksessa. Kurssiin osallistumatta jättämisestä voi seurata taloudellisen tuen vähentäminen.
Saksassa vain pakolaisaseman saaneet saavat (ja heidän täytyy) osallistua saksan kielikurssille. Muiden tulee itse huolehtia kielen oppimisesta käymällä esimerkiksi maksullisilla kielikursseilla.

Maahanmuutto ja integraatio on musta mielenkiintoisia aiheita, joita voisin tutkia ja pohtia tuntikausia. Pitää myöntää, että ylläolevat kohdat laittoi miettimään tilanteen toimivuutta kussakin maassa nyt ja miten sitä mahdollisesti voisi parantaa tulevaisuutta silmällä pitäen. Kandin lopputyön aihe tais löytyä, heh.

----

Ja sitten kevyempiin aiheisiin: päätin eilen maalata kenkäni akryylivärillä silmiinpistävän tumman sinisiksi. Oikean sävyn nappaaminen valokuvaan oli vaikeaa, mutta kuvitellaan alla näkyvä sävy vielä pari kertaa intensiivisempänä. Tuli oikeesti makeet popot! Kengännauhat vähän tönkkööntyi väristä, mutta eiköhän niihin vielä solmun saa. Ja akryylivärihän lähtee vedellä pois, eli toivotaan kuivia kelejä...


Ja lopuksi Hallen Marktplatz ('toriaukio') eilen kello seitsemän aikoihin auringonlaskun ja kuuluisien viiden torninsa kera. Siinä istuskeltiin kaverin kanssa kaupungintalon portailla ja syötiin keksijäätelöä, nami. Rakastan tätä kaupunkia!

Turvapaikkatekstin lähteet: Saksa: Pro Asyl, Suomi: Migri.fi

2 comments:

 1. Moikka!


  Voi että, tosi kiva että löysin blogisi. :-) Itse olen todella kiinnostunut Saksasta maana ja kulttuurisesti ja haluaisin lähteä sinne kokeilemaan elämää syksymmällä, kunhan ensin olen säästänyt töitä tehden rahaa Suomessa. Valmistun tänä keväänä siis ylioppilaaksi ja olen muutamia kertoja Saksassa reissaillut ja jokin siihen maahan vetää!


  Olen lukenut lyhyen saksan lukiossa, mutta yritän vapaa-aikanani aktivoida kieltä muutenkin: katson esim. Lemmen viemäätä (:D), luen helppoja sarjakuvia saksaksi, luen saksankielisiä lehtiä netistä..


  Olen katsellut saksan (työkkärin?) sivuilta jobbörse:stä työpaikkoja ja huomasin, että ainakin call centereissä on suomenkielisillekin töitä tarjolla (varsinkin Berliinin seudulla) ja sellaista työtä ainakin nyt alkuun sitten varmaan hakisin.


  Mietin vain, että vaikka itse saisin tarpeeksi rahaa alkuun muuttamiseen ja löytäisin luotettavan työpaikankin täältä Suomesta käsin, niin miten lie vanhemmat suhtautuisivat, että tulenko pärjäämään ja miten muka muutan maahan, jonka kieltä en kunnolla vielä osaa. Toisaalta, olen täysi-ikäinen niin eiväthän he minua voi estää, jos omilla rahoillani asiat järjestän. Kun itse lähdit aupairiksi, mitä vanhempasi sanoivat siihen, jos saan kysyä?:) Au pairiksi lähteminen olisi sikäli kyllä turvallista ja helppoa, mutta toisaalta en ole mikään "lapsi-ihminen" ja muutenkin, niin ei työ minulle kävisi.


  Miten kauan itselläsi meni, että opit puhumaan saksaa suht. sujuvasti? Ai niin, semmoinen unohti vielä mainita, että onhan se mahtavaa, jos saksan kielen taitaa, niin on kolmen maan työmarkkinat käytössä!:)


  Anteeksi tästä kamalan pitkästä kommentista ja mukavaa kevättä sinne päin!


  Beste Grüsse

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi!

   Kiitos superpitkästä kommentista, ei mitään anteeksipyytelyitä! :)

   Oman kokemukseni mukaan suosittelisin todella lämpimästi lähtemään epä-lapsi-ihmisenäkin (sellainen mäkin olin!) ensin aupairiksi, vaikkakin vain puoleksi vuodeksi alkuunsa. Jos homma ei maitakaan niin perheestä voi häippästä koska tahansa (ehkä vähän epäreilua, mutta mahdollista). Aupairoimisessa on tosi monia hyviä puolia ulkomaille muutettaessa, voisin kasata siitäkin kokonaisen postauksen kokoon, tulee selitettyä sitten juurta jaksain :D Tietysti seikkailemaankin voi tulla, mutta voi olla vähän riskialtista puuhaa, varsinkin jos ei ole paikallisia kavereita, jotka auttaa asunnon/töiden/byrokratian kanssa.

   Mun perheelle tää ulkomaille lähtö ei tullu ihan puun takaa, ehin hehkuttaa mun maailmanvallotussuunnitelmia suunnilleen koko lukion ajan, kai ne siinä tottu ajatukseen :D Ensinhän tarkotus oli viettää vaan välivuosi Saksassa, mutta täällä sitä ollaan edelleen.. Arkielämässä pärjäsin pelkällä saksalla (lukion lyhyt pohjalla) joskus puolen vuoden asumisen jälkeen, mutta mun tarkotus ei aluksi edes ollut opiskella saksaa ja puhuin perheen kanssa pelkkää englantia. Yks suomalainen kaveri höpötteli jo neljän kuukauden jälkeen pelkkää saksaa, vaikkei ollut kieltä koskaan ennen opiskellutkaan :)

   Työmarkkinoiden osalta kannattaa huomioida eri murrealueet. Saksalaisillakin on vaikeuksia ymmärtää baijerilaisia/sveitsiläisiä/itävaltalaisia (ymmärretyksi tosin yleensä tulee). Mutta onhan näitä puhujia täällä muutenkin enemmän kuin vaikka Suomessa, että kyllä tällä kielellä varmasti pitkälle pääsee! :)

   Liebste Grüße!

   Delete